Hem Golfresor Skottland Skottland: Archerfield – två nygamla klassiker för linksälskaren

Skottland: Archerfield – två nygamla klassiker för linksälskaren

0
0

Vinden viner på ett oroväckande sätt om Archerfield House, och de två rödbrusiga medlemmar som just kommer in i klubbhuset, frustar från djupet av sitt hjärta:

”Jag har aldrig varit med om en sådan vind…”

Man får se det från den ljusa sidan: Det finns gott om start­tider. Vi kan gå rakt ut på banan. Det är tomt framför oss och ingen trycker på bakifrån.

Vinden på första tee är sydvästlig, den kommer från höger, och jag landar inte helt oväntat på 18:e fairway när vinden förstärker en power-draw. Vilket är helt okej. En hybrid förflyttar mig till 10 meter kort green. En duffad chipp och två puttar senare lämnar jag med en bogey, vilket får anses vara okej under rådande omständigheter.

Det är trots allt orkanen Katias­ svans som den här dagen sveper över East Lothian.

De bollar som hittar upp och stannar på green rullar i väg igen av styrkan i vindbyarna och det lite ovanliga med den här rundan är att antalet förlorade bollar var detsamma som antalet förlorade markeringsknappar: Min miljövänligt nedbrytbara markeringsknapp av trä fick ersättas av en i metall när den förra blåste bort i en vindby på sexans green.

Archerfield öppnade så sent som 2004, några mil öster om Edinburgh och någon mil väster­ om North Berwick.

Trots att det givetvis spelats golf på den här platsen, mellan Muirfields 8:e hål och North Berwicks 9:e, sedan urminnes tider så är banorna nya. Ingen minns längre när den ursprungliga sexhålsbanan byggdes men man vet att den förlängdes till 13 hål 1869 och att Ben Sayer utökade den till 18 hål 1910. Ben Sayer var på den tiden pro på grannbanan, North Berwick, och senare skulle Times golfskribent Bernard Darwin beskriva Sayers bana ”… som den mest förtrollande banan i världen”.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under andra världskriget togs mark och fastighet över av försvarsministeriet och när de allierade vunnit så föll Archerfield House i glömska och förfall. Ända tills affärsmannen­ Kevin Doyle köpte marken och lät DJ Russell designa två banor. Russel investerade 55 miljoner pund  (570 miljoner kronor) i banorna, klubbhus, träningsanläggning, hotell samt 100 så kallade ”lodges”.

Tanken var att det skulle bli en mycket exklusiv klubb. Och det blev det, på alla sätt och vis. Servicen är på toppnivå, banorna är extremt välskötta, hotellet­ av yppersta klass.

Det finns inte mycket att klaga på. Utom vinden då, men den blåser ju över …

Det krävs onekligen ett visst mått av självkänsla – eller kanske är storhetsvansinne ett mer välfunnet ord? – för att våga satsa på två banor i just det här området. För att kunna hävda sig här krävs nämligen något extra. Utmed den väg som går öste­rut från Edinburgh mot North Berwick finns en extremt hög koncentration av förnämliga linksbanor.

Om man inte åker bil eller tåg, vilket är en vacker resa, så kan man faktiskt spela sig nästan hela vägen mellan Edinburgh och den lilla kuststaden.

Låt säga att man börjar på Kilspindie. Banan ligger omedelbar granne med Craigielaw varifrån det är en liten lätt promenad till Luffness New. Luffness New heter så eftersom den är det. Ny, alltså. Denna moderna skapelse tillkom så sent som 1890 vilket i dessa trakter får räknas som närmast samtida. Luffness New gränsar i sin tur till Gullane No 1, No 2 och No 3. Från hål 6 på bana No 1 är det en obetydlig promenad till Muirfield som i sin tur ligger­ granne med The Renaissance Club som ligger alldeles bredvid de två banorna på Archerfield Links, Dirleton och Fidra. Och när man befinner sig nere vid vattnet på Fidra, vid hål 12, så ser man North Berwick.

Det kan mycket väl vara den högsta koncentrationen av högkvalitativa linksbanor som finns. Vi talar om elva linksbanor av toppkvalitet inom loppet av ett par, tre mil – och du kan spela alla på en dag.

Och då har vi ändå inte nämnt Musselburgh och Long­niddry som ligger längre västerut, mot Edinburgh. Eller Craigentinny. Fortsätter man i stället­ åt andra hållet, österut från North Berwick, kommer man till Dunbar, strax därefter till Eyemouth Golf Club, där den östgående kustlinjen viker av söderut, och därpå Magdalene Fields i Berwick-upon-Tweed. Men då har vi hamnat i norra England.

Archerfield är en privat klubb. Ett medlemskap i klubben ger sex nätter och lika många golfrundor årligen.

Klubben har just nu 800 medlemmar. 200 medlemskap återstår att sälja och tills de gjort det så släpper klubben in ett begränsat antal gäster.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Banorna är relativt okända. Men långt bättre än man föreställer sig. Här finns ingen historia att luta sig emot, inga traditioner som överskuggar banan. Men här finns två banor som definitivt inte skämmer den här kuststräckans rykte.

Fidra Links är till en början omgiven av tallskog men öppnar upp sig när man når hål 12 nere vid havet. Där ser man Fidra Island och den välbekanta profilen från Bass Rock, och man förstår att North Berwick inte är långt borta.

Greenerna är enorma och subtilt undulerade vilket ger en stor variation för flaggplaceringar.

Det går inte att hitta ett enda svagt hål på banan.

Dirleton är ett par år yngre än Fidra och är mer öppen, mer typisk­ links. Båda banorna har en fantastisk layout. De är sköna att gå tack vare en närmast fulländad routing och design. Och spelupplevelsen matchas av boendet.

Archerfield House är inget hotell i vanlig mening. Jag tilldelas rum nummer 1 men får ingen rumsnyckel.

”Det behöver du inte”, säger mannen i receptionen. ”Vi använder inte nycklar.”

Rummet ligger bara två meter från receptionen och jag låser det inte en enda gång under min vistelse på Archerfield.  Utom när jag ska sova. Och då inifrån.

Archerfield är en kulturminnesmärkt egendom med en magnifik utsikt över Fife-kusten och Fidra Island. Det var fyren på den vitkalkade klippan som var Robert Louis Stevensons inspiration när han skrev Skattkammarön (Treasure Island).

Sitt namn har huset fått efter kung Edvard I:s bågskyttar, som slog upp sina tält på den här platsen under den engelska invasionen­ 1298.

Archerfield har en fascinerande historia att berätta för den som vill fördjupa sig. Det är en plats med djup förankring i den skotska historien. Den är fortfarande närvarande på till exempel Fidras andra hål där vi ser resterna av en gammal begravningsplats, och namn som Mary, Queen of Scots och Winston Churchill förekommer här och var i Archerfields historia. I närliggande Eldbotle Wood finns resterna av det som på 1 000-talet var en by.

Och även Archerfields gamla bana från 1800-talet lever kvar i vår tid, om än bara i en strof  skriven av pastor John Kerr:

”… No snugger, cosier, more delightful links can be found anywhere… for pure, unalloyed enjoyment of a summers day play give us Archerfield…”

Det går faktiskt att applicera­ denna  iaktttagelse även på dagens­ banor… •

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Skottland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…