Hem Svenska golfpaket Bjäre: Högt över havet – skåda ljuset på Bjäre!

Bjäre: Högt över havet – skåda ljuset på Bjäre!

0
0

Ljuset är bländande, nästan bedövande. Det är sen eftermiddag. Solen dalar. Ändå omsluts vi ett ljus som närmast är att jämföra med ett magiskt sken. Bjäre är som Skagen. Toscana finns det de som hävdar. Bilden ovan ger dem rätt.

Men snart rullar molnen in. Svarta moln tornar upp sig och ett häftigt regnoväder får fönstren att skaka. Det känns som om hela Bjärehalvön ska lossa från sitt fäste och driva ut i Skälderviken. Lika plötsligt som det började är det över. Ljuset återvänder och jag kan inte motstå att gå nio hål innan middagen.

SNABBT SPEL

Jag lovar att spela snabbt och jag kan hålla det löftet. Man får anstränga sig om man ska slå bort bollar på Bjäre GK. Här har man medvetet undanröjt partier som sinkar spelet. Utmaningar saknas ändå inte. Av underlaget att döma kan man inte gissa att det för bara en halvtimme sedan kom ett skyfall. Banan ligger högst upp på åsen och är naturligt väldränerad.
Det är ännu tidig vår men banan bär tydliga spår av omsorgsfull skötsel. Den är vänlig till sin karaktär och det kan förstås bero på att ruffarna ännu inte definierar hålens konturer och spellinjer. Men även under högsommarenär banan en rätt snäll upplevelse, intygar Roy Lövgren.
Han äger Bjäre Golf, tillsammans med Tomas Nestenius.
De köpte anläggningen 2012 men för Roy var klubben och trakten ingen ny bekantskap. Han var en del av den sedan tidigare. Faktiskt redan när klubben öppnade 1990.
Roy bodde på den tiden i USA. Han försökte sig först på en spelarkarriär men gav upp den och började arbeta som tränare i Florida och New England.
Under ett tillfälligt besök i Sverige fick han ett tips av en av sina elever om att en ny klubb var på väg att öppna på Bjärehalvön. Han fick jobbet och blev kvar i tolv år.

KLUBBMÄSTARE x 3

Roy hann sätta ett och annat avtryck innan han lämnade klubben. På en vägg i klubbhuset kan man se på tavlan över klubbmästare att Roy vann tre gånger: 1993, 1994 och 1996.
Numera räcker inte spelet för att hamna på tavlan en fjärde gång. Särskilt inte sedan Robert Löfqvist och Andreas Gustavsson, klubbens pro:s, kommit till klubben.
Roy Lövgren kom tillbaka 2011, och affären genomfördes 2012. I år firar klubben alltså 25-årsjubileum. Bjäre Golf är en annan typ av anläggning idag. Utöver banan satsar man hårt på att få igång hotell- och restaurangverksamheten. Till i år har man till exempel engagerat tre skickliga kockar i elitklass.
Bland andra Gilberto Diaz som medverkade i Årets kockfinalen 2004.
Solomons Krog, som restaurangen heter, har fått ett rejält lyft i år. Vi väljer bland saker som grillade tigerräkor med chèvrecrème och oxfilétouånedos med kantarellrisotto, parmesanost, och tryffelolja.
Det är klassiskt franskt och ekologiskt skånskt i skön förening.

NÄRA TILL ALLT

Anläggningen är föredömligt kompakt. Runt en innergård finns en U-formad byggnad med restaurang, klubbhus, reception och shop.
Bakom byggnaden finns åtta dubbelrum belägna i huslängor och ovanpå receptionen finns två lodger med fyra dubbelrum, St Andrews och Pebble Beach, perfekta för sällskap mellan åtta och tio personer.
Banan ligger framför innergården och träningsanläggningen strax väster om huvudbyggnaden.
Vart du än ska är avstånden överkomliga. Det gäller även om du ska till Torekov eller Båstad. Du kör till respektive ort på några minuter.
Men egentligen finns det ingen anledning att lämna den här platsen.

Golf de Luxe testar: Bjäre GK
Bana 66%
Boende 52%
Maten 69%
Slutsats
Bjäre är en kompakt och familjär anläggning. Trevlig bana och mycket bra service och stämning på klubben.
62 %
Ljuset!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…