Hem Svenska golfbanor Stockholm Fyra sköna skärgårdsbanor

Fyra sköna skärgårdsbanor

0
0

Han kom som ett yrväder en aprilafton med en golfbag över axeln…

Ungefär så börjar August Strindbergs skärgårdsskildring Hemsöborna.

Eller, så skulle den kunnat börja om den skrevs i dag. För vad skulle Stockholms skärgård i dag vara utan dess golfbanor?

Fattigare. Tråkigare.

Det sägs att skärgården består av 28 000 öar. Många av dem är kobbar och skär där en golfbana näppeligen skulle rymmas. Men på några av platser i skärgården finns golfbanor där man skymtar Östersjön.

Här är ett urval av de Golf deLuxe tycker är värda ett besök, om du till exempel skulle spendera en semestervecka i huvudstaden.

Vi börjar med…

Waxholms GK

Norén puttar på Waxholms GK.

Att spela Waxholm är som att äta sig igenom en påse pistagenötter: Det är trevligt och förnöjsamt en lång stund – men de sista nötterna i påsen är väldigt svåra att knäcka. Det är Tommy Nordström som ritat banan och man känner igen hans mjuka greenområden, med smygande bunkrar som soliga eftermiddagar på avstånd avtecknar sig som svarta streck. Det är inte hans bästa layout – bansträckningen ger långa avstånd att promenera mellan vissa hål, och ettans tee ligger flera hundra meter från klubbhuset. Efter 18:e hålet återstår också en ganska lång promenad upp mot klubbhuset. De första 9 hålen är förhållandevis enkla om man besinnar sig. Avslutningen kräver mer, inte minst fysiskt. Här ställs du inför svåra val och avgörande beslut – samt klättring uppför branta backar och blinda inspel, till exempel hål 14. Waxholm har många bra hål där något i Sverige så ovanligt som längden är en utmaning – banan är 6 037 från gul och nästan 6 700 från vit! På det sättet är Waxholm en modern bana. Men – det finns alltid ett men – banan saknar tydlig karaktär. Den är lite vag. Ett drag den förvisso delar med ganska många svenska banor som vill vara park-, skogs-, hed- och linksbanor på samma gång.

Strategi: (7/10)

Många hål kräver eftertanke och fundering. Banans längd i kombination med väl placerade svårigheter kräver starka nerver.

Design: (6/10)

Några blinda hål stör oss en aning men på flera tees funderar vi och tvekar innan vi slår ut. Vilket antagligen är ett bra tecken…

Bansträckning: (2/5)

Väldigt långt att gå till ettan – du måste gå igenom en skogsdunge och förbi hela rangen. Lite väl långa avstånd mellan green och tee på ett par ställen samt några mördande tunga backar att bestiga.

Atmosfär och tradition: (2/5)

En modern familjeklubb – men vi påminns inte om spelets uråldriga rötter.

Estetik: (3/5)

Ett kuperat landskap med havsglimt.

Klubbhus & restaurang: (3/5)

Trivsamt, trevligt, gott och snyggt – men vi skulle inte åka någon längre omväg.

Kuriosa: Vid ett besök på klubben en gång för länge sedan, köpte vi en banguide men märkte snart att någon ritat om verkligheten. När vi påtalade detta svarade den mycket vänliga receptionisten: “Ja, det är därför vi säljer dem för bara 20 kronor.”

 

Saltsjöbadens GK

Hål 2 på Saltsjöbaden…

Saltsjöbaden är en  “fin” klubb – en av Sveriges 10 äldsta – och man har under årens lopp fostrat många stora spelare:  G.A. Bielke, Hasse Hedjersson, Maud Hårleman, Thure Holmström, Jocke Grönhagen och Jens B Nilsson. Men själva banan, invigd 1976, har aldrig nått samma rykte som klubbens spelare. I många år var det en bana en bana som bara kunde göra medlemmarna själva glada – ibland inte ens dem. Banan är kort och har haft brister i både kondition och kvalité. Men för ett tiotal år sedan byggdes banan om.

Sommaren därpå spelades en Telia Tour-tävling på banan och kvalgränsen hamnade på – 8 över par!

En menlös mes hade förvandlats till ett grinigt monster. Hur gick det till?

Jo, med ett klassiskt recept: Tjocka ruffar, smala fairways och glashala greener förstås. En svår bana är dock inte detsamma som en bra bana.

Banan är kort – 5 430 meter från gul och bara 5 809 meter från vit. Det är alltså inte längden som är problemet, utan de ibland små, ofta upphöjda greenerna. Man ligger ofta kort ändå. Nyckfull är ett bra ord i sammanhanget. Fråga han som kom sist i i Saltsjöbadskannan. Han öppnade med 78 slag, gick andra rundan på 66 och avslutade med 86!

Strategi: (5/10)

Från gul tee är banan inte så märkvärdig – lite intressantare från vit. Men vi ställs alltför sällan inför obekväma val.

Design: (6/10)

Detta är en bana som fostrar tekniska spelare. Du tvingas slå en hel del intressanta slag. Banan är inte lång men tekniskt krävande, och upphöjda greener gör att man ofta är kort. Bra variation på hålen.

Bansträckning: (3/5)

Det är en vacker vandring. Långt att gå till ettans tee – men i övrigt är banan smidigt utlagd. Trots åtgärder så kan vissa passager vara lite farliga.

Atmosfär och tradition: (4/5)

Tät. Detta är en framförallt en golfklubb – inte en lös samling människor som bara vill ha en plats att spela golf på.

Estetik: (3/5)

Skärgårdsnatur – karga klippor, berg i dagen ibland, tallar och granskog. Sjö – men inte en endaste havsglimt.

Klubbhus & restaurang: (4/5)

En av Stockholms trevligare golfrestauranger. En klubb med “golfhäng” – man dröjer sig gärna kvar en stund. Klubbhuset andas tradition och historia.

Kuriosa: Vill du spela Saltsjöbadens GK:s “riktiga” bana så ska du spela klubbens 9-hålsbana. Vissa av hålen är de ursprungliga.

 

Fågelbro G&CC

1991 sa den dåvarande klubbdirektören Göran Oredsson så här:

“Vi ska ha Ryder Cup 1997!”

Visst, garva läppen av dig du. Men låt mig erinra om ett av förre klubbchefen John Cockins många odödliga deviser: “Vad är det egentligen som gör en mästerskapsbana till en mästerskapsbana? Jo, en stor parkeringsplats!”

Fågelbro är därvidlag ingen mästerskapsbana. Parkeringsplatsen är blygsam. Fågelbro är snarare den stockholmska skärgårdens pärla. En rolig golfbana för den godmodige. Kverulanten kan förstås hitta en del att gnälla på. Särskilt sista nio, med sina tydliga och ibland spektakulära Florida-drag, är en åsiktsdelare. Många menar att det är vettigare att slå tre järnsjuor i stället för drive, järnsexa på till exempel hål 17, ett 416 meter långt par 5-hål! Åttan, särskilt det ofta blinda inspelet, brukar också diskuteras – greenen är en ö omgiven av en slipersförstärkt bunker.

Jämte Mälarö GK är Fågelbro den bana i Stockholm som varit i bra kondition tidigast om vårarna. Vi har besökt banan vid upprepade tillfällen och konditionsmässigt har vi sällan haft något att invända emot.

Några gånger har Svenska Golftouren gästat banan och mycket högre ska man nog inte sträva. Inte med tanke på parkeringsplatsens storlek.

Strategi: (6/10)

Fågelbro är kort men full av frestelser. Här kan man verkligen välja mellan att chansa eller ta den säkra vägen före den osäkra.

Design: (6/10)

Björn Eriksson har gjort grundlayouten – sedan har Göran Oredsson spetsat till dem. Några hål är roliga, men långtifrån alla är anmärkningsvärda. Variationen är det inget fel på. Banan är utmanande från vit, mer beskedlig från gul och röd.

Bansträckning:  (4/5)

En utmärkt slinga med stor variation i längd, riktning och topografi – Fågelbro är en bana man inte tröttnar på.

Atmosfär och tradition: (3/5)

Det här är en klubb där årsmötet diskuterar installationen av en bubbelpool i omklädningsrummet lika gärna som förbättringar av banan. Men vadå? Det är ju en Country Club!

Estetik: (3/5)

Banans omgivande landskap är vackert men man saknar den där riktiga havskontakten.

Klubbhus & restaurang: (5/5)

Trevligt, genuint, gott, estetiskt tilltalande… Det är tydligt att medlemmarna har höga krav på 19:e.

Kuriosa: Sandjord är det idealiska underlaget att bygga en golfbana på. Fågelbro är delvis byggd på – frigolitblock! I alla fall 17:e hålets fairway. Det hålet kostade 6 miljoner att bygga – då! Nu har blocken börjat sjunka och glida varför man ibland kan känna att marken gungar när man går. Steffo är medlem här.

 

Wermdö GK

Wermdö vid havet – en av skärgårdens skönaste kvällsrundor…

Wermdö är skärgårdens “finaste” bana – både anrik (nåja, 1966 öppnade man) och glamourös, det sistnämnda inte minst tack vare de välbärgade sommargästerna som frekventerat banan och klubbens klassiska onsdagsdisco.

Banan är däremot inte lika märkvärdig. Ett konstaterande som i stort sett bygger på tre enskilda hål. Hål 6, 7 och 8 är ett Amen Corner vad gäller nödlösningar. (Sexan är ett kort par 4-hål som man ändå kan ha överseende med eftersom det också är ett av Stockholms vackraste.) Resten av banan är betydligt roligare. Ett omfattande renoveringsarbete av greenerna har gett bra resultat.

Strategi: (5/10)

Banan är varken prövande eller utmanande för en scratchspelare, inte ens från vit (bara 5 755 meter lång!). För klubbgolfaren är uppgiften betydligt mer stimulerande. Vi uppskattar till exempel hål som får det att klia i fingrarna på oss, som  det 15:e – numera 330 meter långt, par 4. Och det 14:e är ett riktigt roligt par 3-hål, 180 meter.

Design: (6/10)

6, 7 och 8 är de svaga länkarna i en annars trevlig 18-hålskedja. Det är inget fel på variationen.

Bansträckning: (3/5)

Alldeles utmärkt även om den har sina brister. Men ombyggnaden underminerade de flesta orsakerna till gnäll.

Atmosfär och tradition: (5/5)

Det här är en miljö vi gärna spenderar mycket tid i. Det är en trivsam klubb med ett riktigt skönt klubbhus.

Estetik: (4/5)

En vacker högsommarkväll på Wermdö tar andan ur vem som helst. Svensk golf när den är som… eh, svenskast.

Klubbhus & restaurang: (5/5)

Högsta klass. Och då tänker vi inte bara på utsikten från verandan eller poolen.

Kuriosa: Per-Ulrik Johansson är klubbchef här.

 

Bo

Fågelbrohus

4-stjärnig hotellanläggning, granne med banan med samma namn.

Grand Hotel Saltsjöbaden

Storslaget hotell i Stockholms innerskärgård, 20 minuters bilresa från City. Du når också hotellet med Saltsjöbanan från Slussen.

Waxholms Hotell

En sommarklassiker i Waxholm, alldeles vid hamnen. Åtminstone en kväll varje sommar bör man ha spenderat på verandan (Kabyssen).

  • Smådalarö: Nio enkla hål där skärgården tar slut…

    Redan på första hålet har jag birdien inom räckhåll. Det är ett par 5-hål och jag har bara…
  • Grönhögens unika charm

    Den som till äventyrs har spelat Grönhögen har kanske också drabbats av den lite förlamand…
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
  • Klassiker i ny kostym – ett helt nytt Ullna

    Senast jag var på Ullna körde vi fast i lera med en golfbil. Någon fick knuffa loss bilen …
Läs mer artiklar om Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…