Hem Svenska golfpaket Sällsamma Araslöv: Två bra banor och ett kittlande 18:e hål

Sällsamma Araslöv: Två bra banor och ett kittlande 18:e hål

0
0

Alpackor vid golfbanan, ett omklädningsrum i en katolsk kyrka och en kock som kör “shuttle bus”…
Vi kan konstatera att Araslöv är inte som andra golfklubbar.
Och då har vi inte ens beträtt golfbanan.

Efter middagen gör vi det förbjudna: Mitt emot vårt rum ligger  den södra banans 15:e hål, ett par 3 med vatten framför green. När bussen som kör oss från restaurangen till våra rum släpper av oss, tar vi en bag och går bort till tee. Och så slår vi ut. Även hon som aldrig tidigare slagit en golfboll på en riktig bana. Det tar 20 minuter innan alla bollar är återfunna och puttarna hålade. Sedan spelar vi den Norra banans  andra hål tillbaka till vårt rum igen. Vi har väldigt roligt, och på  Araslöv är det faktiskt inte helt förbjudet att göra som vi gjorde. Tvärtom. Man uppmuntrar gästerna att gå ut och chippa när banan är tom framåt kvälls­kvisten. De flesta är ju där för att de älskar golf!

Hade vi fortsatt ett hål och spelat Norra banans tredje hål, hade vi passerat Araslövs lustigaste attraktion: Alpackorna. Det är ett djur man inte kan låta bli att älska – de är nyfikna, sociala och dessutom ser de ut som en blandning av en struts och en kamel. Maya­indianerna använde deras päls men på Araslöv finns de bara för att de är så roliga att titta på. En anledning så god som någon.

Araslöv har djupa rötter i historien. Det finns en del roliga märkligheter på Araslöv, saker som går lite utanför det förväntade.

Det handlar inte bara om alpackorna eller det ökända 18:e hålet, där ett nervöst inspel lätt landar i restaurangens bepansrade glasfönster.

Det handlar om andra saker. Som att det som idag är herrarnas omklädningsrum ursprungligen är en katolsk kyrka. Den första dokumenterade ägaren till gården var en Trued Jensen, som 1336 uppgav sig bo i Alwarslef, som gården då hette. Genom de århundraden som sedan följde har strider mellan danskar och svenskar ofta rasat i dessa trakter. Den närbelägna byn Färlöv har bränts både en och två gånger.  Idel adel har passerat revy genom historien som ägare till Araslöv. Men 1991 tog familjen Ryd över och lade grunden till den anläggning vi ser idag.

I ett mjukt böljande, öppet landskap är 36 hål varsamt utlagda på ett underlag som perfekt för golf. Banorna är hårda, snabba. Och ryktet om banorna växer. Araslöv är en golfdestination på uppåtgående. SMan jobbar hårt på att få snötrötta stockholmare att begå säsongspremiär i Kristianstadtrakten.

Norra banan ritades av Sunde Linde och öppnade 1991 men då som Nosaby GK. Året därpå invigdes det nya klubbhuset med restaurang, reception & shop i den gård som i många århundraden hetat Hedvigsberg.

Hösten 2005 blev klubbens namn Araslöv, en ny 9-hålsslinga byggdes och ett helt nytt klubbhus med restaurang tillkom. 2009 invigdes så Södra banan, i anslutning­ till den Norra banan.

Det är  svårt att sätta en bana framför den andra. Bättre spelare sägs föredra Södra banan som är ritad av ägarfamiljens Tomas Ryd. Banan är ganska snäll från tee men har kuperade fairways, små greener och många vattenhinder­. Som längst kan banan spelas 6 800 meter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Restaurangen är belägen vid klubbhusområdet och bortsett från en inspirerad meny med väl utvalda viner bjuds man också ett intressant skådespel genom restaurangens stora fönster. Dagens sista bollar spelar in och det är uppenbart­ att de är plågsamt medvetna om publiken som sitter bänkade runt middagsborden. En middagsgäst knackar på rutan och vinkar strax innan en stans ska tas. Några sekunder senare lämnar bollen ringar på vattenytan och skratten rungar genom restaurangen.

Efter middagen skjutsar kocken hem oss i buss.

Se där, en kock som också är chaufför?

Ännu en Araslövsk märkvärdighet…

BONUSLÄSNING: HISTORIEN OM PRINSESSAN PÅ ARASLÖV
Sophia Elisabeth Ridderschantz ärvde Araslöv 1717, 20 år ung. Hon var rik och av börd. Också hennes vanor var kungliga – hon kallades ”Prinsessan på Araslöv”. En av Sophias många friare var friherre Georg Bogislaus Staël von Holstein. Han hamnade 1704 i rysk fångenskap. I Ryssland gifte han sig 1710 med grevinnan Ingeborg Christina Horn af Rantzien, dotter till en officer, vars hela familj tillfångatogs av ryssar. När Staël von Holstein 1711 utväxlades blev hans hustru kvar i Ryssland. I Sverige blev Georg Bogislaus kommenderad till Kristianstad, där han träffade Sophia Elisabeth. De kunde inte gifta sig eftersom han inte visste något om Ingeborgs öde i Ryssland. Efter freden 1721 frigavs alla svenskar i rysk fångenskap, men Ingeborg hördes inte av. Man antog att hon var död. Georg Bogislaus och Sophia Elisabeth tog ut lysning. Den skånska högadeln bjöds till det stundande bröllopet. Ett par dagar före den utsatta bröllopsdagen 1722 uppenbarade sig fru Ingeborg oväntat på Araslöv. Sophia Elisabeth höll fattningen. Gästerna fick istället för bröllop vara med om en välkomstfest för Ingeborg.
GOLF DE LUXE TESTAR: ARASLÖV GOLF RESORT
Bana 61%
Boende 50%
Mat 71%
Slutsats
Araslöv har två bra banor, Norra som är designad av Sune Linde, och Södra, som är designad av Tomas Ryd. Det är svårt att sätta en bana före den andra men duktiga spelare utmanas nog mer av Södra. Båda var i bra skick – hårda och snabba. Samt utmanande. Restaurangen har höga ambitioner, både när det gäller mat och service. Golfpaketets meny var utsökt liksom de viner som serverades därtill. Förrätten bestod av rökt laxpopiette med skaldjurscrème, friterad kapris samt rödbetscrudité följt av kalv­ytterfilé med oxrilette och en sufflé på vit persikakokosmarshmallows och hallonsorbet. Det finns känsla i det köket! Rummen är bara snäppet över standard. Man tappar lite på att man måste ringa efter transport om man ska åka mellan restaurangen och rummet. I alla fall om man vill njuta av ett gott vin till maten. Här finns ingen bastu/ spa. Relaxen efter rundan får bestå i en promenad ned till sjön eller slappa på terrassen med utsikt över banan.
61 %
En ovanlig klubb
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…