Hem Svenska golfpaket Ringenäs: 24 rum med oslagbar utsikt – och 27 golfhål

Ringenäs: 24 rum med oslagbar utsikt – och 27 golfhål

0
0

Först tar vi en avstickare  förbi Tylösands Hotell och Halmstad GK. Sedan återvänder vi upp till Kungsvägen som går parallellt med havet, och passerar sedan Volkswagen Golfarena, träningsanläggningen för golf som är helt unik i sitt slag. Och några sekunder senare är vi framme vid Ringenäs.

Väster om oss ligger havet, men den här dagen är det inte spegelblankt. Det är sällan det. En påtaglig västanvind driver tunga vågor in mot sandstranden. De lämnar ett frasande täcke av vitt skum efter sig när de drar sig tillbaka.

Parkeringen visar sig vara i stort sett fullbelagd, det är många besökare på klubben den här dagen. Och inte bara den här dagen, tydligen.

Ringenäs är en välbesökt anläggning, uppskattad långt utanför medlemmarnas snäva krets. För ett par år sedan kände sig klubben manad att bygga ett nytt hotell på anläggningen.  Och därmed blev man också ett bra alternativ för den som vill åka på en golfweekend där man bor på banan. För det gör man verkligen på Ringenäs.

”För att vara golfkris är det ganska­ bra”, som klubbchefen säger när vi dagen därpå spelar en (mycket) tidig morgonrunda.

”Golfkris för oss är att parkeringen inte riktigt räcker till”, säger han med ett snett leende.

Att vi är tidigt ute beror på den höga beläggningen på banan. Dessutom är det golfvecka och tävling. Så vi smyger ut på den niohålsslinga, Blå kallad,  som för dagen är avstängd för underhåll. Några banarbetare tittar misstänksamt på oss innan de känner igen Göran.

Han är delägare och marknadschef på Ringenäs, som är en udda framgångssaga i golf-Sverige.

Själva banan har inte vunnit gehör i alla kretsar men medlemmarna älskar att spela den. Och det gör många gäster också. Den är roligare än sitt rykte, kan man lätt konstatera. Det berättas till exempel om norrmännen som spelat Halmstad Södra och dagen därpå spelade Halmstad Norra. De intygade att Norra verkligen var en härlig upplevelse, den ockå. Men det visade sig att de förväxlat Halmstad Norra med Ringenäs. Den ligger ju norr om Halmstad GK…

Frågan är om det säger mest om golfande norrmän eller om Ringenäs?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så banan har sina supportrar. De invändningar som hörts gäller nästan uteslutande ett par passager på den gula slingan som kan vara lite ”trånga” ur säkerhetssynpunkt.

Flera av hålen måste man lära sig att läsa. Det kan krävas ett par rundor innan man lärt sig läxan.

Och det finns blott ett fåtal banor i Sverige som kan mäta sig med Ringenäs miljö och utsikt. Den är, som bilderna ovan antyder, unik. Utsikten är vidsträckt – när man står på den röda slingans nionde tee kan man skymta Kullen i syd och Falkenberg i norr.

Det finns 27 hål fördelade på tre slingor, samtliga ritade och byggda av Sune Linde 1987.  Sedan dess har ett oavbrutet utvecklings- och förbättringsarbete pågått. Ursprungliga svagheter på enstaka hål är åtgärdade och kompenseras numera med råge av banans läge och estetiska kvaliteter. Dessutom är den byggd på bra mark. Blå-gul slinga är den bästa kombinationen och det är den som oftast utgör den ordinarie 18-hålsbanan. Ännu bättre blev den sedan den den gula slingans 9:e green jämnades ut för att möjliggöra fler flaggplaceringar.

Magisk utsikt

Hotellet på Ringenäs är byggt i modern stil och har 24 dubbelrum i en fristående byggnad bredvid klubbhuset. Gästerna checkar in i golfklubbens reception och äter frukost och middag i klubbhusets restaurang. Rummen är fräscha – modernt­ inredda med balkonger mot havet. Utsikten är magisk. Det är ett riktigt trevligt boende och ett självklart val för den som vill bo på klubben.

Rummen känns ganska lyxiga och det är ett väldigt komfortabelt boende på så sätt  att man bara behöver gå 50 meter för att värma upp med några puttar och inspel innan man slår ut. Anläggningen är föredömligt kompakt. När man går mellan hotellet och första tee passerar­ man också restaurangen som är inrymd i klubbhuset. Restaurangen är som klubbhusrestauranger brukar vara – fast lite bättre, ändå. Avspänt och trevligt men lämna slipsen på rummet.

Maten är av det mer rejäla slaget – chosefri och snarast mot­satsen till högdragen fine dining. Glöm stärkta linnedukar och vinlistor långa som bröllopstal: Det här är ett golfpaket med betoning på golf. Vi äter en kalvfilé som är alldeles utmärkt. Det är rejäla portioner och personlig service. (Vi får till exempel några Gyllene Tider-historier serverade till desserten av en pratglad servitris!) Ringenäs är ett riktigt trevligt golfpaket – särskilt om man tar priset i beaktande.

Golf de Luxe testar: Ringenäs GK
Bana 64%
Boende 70%
Restaurang 54%
Slutsats
Här skulle vi kunna bo en hel sommar. Här finns det vi behöver. Ett salt hav vid en av Sveriges härligaste stränder, rikliga möjlig­heter till spel och träning och dessutom närhet till grannklubben Halmstad GK och golfarenan. In till Halmstads centrum tar det bara 10–15 minuter med bil.  I det närmaste perfekt!
64 %
Underbar utsikt!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…