Hem Svenska golfpaket Orresta: På behagligt avstånd från storstaden

Orresta: På behagligt avstånd från storstaden

0
0

Att det idag spelas golf på Orresta beror egentligen på att livsmedelskedjan Hemköp för 20 år sedan noterade en ökad efterfrågan på svinkött.

Denna efterfrågan fick köttbonden Christer Johansson att kontakta den dåvarande bonden på Orresta Gård för att arrendera hans svinhus. De stod nämligen mer eller mindre oanvända eftersom bonden satsade på att bygga en golfbana.

Men innan den hann bli klar hade rörelsen gått i konkurs. Snart hade Christer Johansson inte bara arrenderat svinhusen utan också tagit över och byggt färdigt den halvfärdiga golfbana som fick sitt namn av gården den låg på, Orresta Golf. Banan ritades av Bengt Lorichs, den före detta generalsekreteraren för Svenska Golfförbundet. I dag kan vi konstatera att banan han skissade fram har blivit ett slags manifest över den vision och utveckling han som generalsekreterare arbetade för under många år: Att golfen skulle bi en angelägenhet för en demografiskt mindre homogen grupp av människor.

Vi talar alltså om golfen som en folksport. Bengt Lorichs ande svävar på så sätt över anläggningen.

Orresta är en bana som är sprungen ur golfboomen. Och även om den har varit i avtagande under några år så är det svårt att få en startttid på banan den lördag vi kommer på besök. Det är folkligt, festligt och fullsatt, för att nu travestera Nalens Topsy Lindblom. Även om Orresta funnits i snart 20 år känns banan fortfarande som en del av det nya golf-Sverige, där alla ville spela golf.  Banan har bara 600 medlemmar men 10 000 greenfee­gäster om året talar sitt tydliga­ språk: Banan är populär!

I dag hade det knappast byggts en bana i den här regionen. Inom några mils radie finns Tortuna, Frösåker, Västerås GK, Enköping, Skerike, Ängsö… Konkurrensen om de lokala medlemmarna är alltså hård. För att bredda basen har därför Orresta börjat satsa allt mer på golfpaket. Och det har visat sig fungera alldeles utmärkt.

Därför har man nu byggt ett hotell på anläggningen och detta kompletterar den villa där man tidigare gav logi åt långväga golfgäster. Totalt finns idag 35 bäddar.

Hotell är kanske mycket sagt – det handlar mer om en länga, med i och för sig trevliga rum. Reception delar man med golfklubben där man också äter.

Banan öppnar med ett enkelt par 4-hål. Som tvåboll gör vi snabbt och enkelt varsitt par och när vi kommer till tvåan möts vi av en boll på green, en boll på fairway och två på tee. Vi fruktar en lång lördag på banan (som dessutom var helt fullbokad!) men snart släpper det och vi går runt på strax över fyra timmar.  Bra!

De första nio hålen är ganska vänliga, byggda i ett öppet landskap. Här finns några minnesvärda hål. Det fjärde, 150 meter, är ett riktigt fint par 3-hål och det femte ett par 4 med fantastisk vy.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Banan är delvis utlagd på gammal jordbruksmark, delvis i skog – och den överraskar oss positivt. Den är i hyfsat skick, innebär en gradvis stigande utmaning för de allra flesta, och den är rolig att spela. Här finns många hål att minnas efteråt. Kanske blev vi så positivt överraskade eftersom vi hade förutfattade meningar om banan?

Hålens motstånd ökar ju längre du spelar och på de sista nio förvandlas banan från park- till skogsbana. Skillnaden i denna övergång kommer lite abrupt redan på hål tio där du ska spela dig genom en trång passage upp till en högt belägen green och hål 11 känns för smalt för drivern.

Banan var överraskande rolig att spela och en riktig favorit bland hålen var förstås  det 14:e, ett par 3 på 140 meter som tack vare sin estetiska kvalitet­ kan tjäna som banans signaturhål.

Det som bättre spelare kan sakna är längd. Det finns planer på att bygga ut med backtee på vissa hål, men det går inte på alla. När detta förhoppningsvis genomförs går klubben över från röd, gul och vit till att döpa sina tees efter banans längd.

Den rustikt inredda restaurangen i klubbhuset spelar ett gastronomiskt spel man behärskar. Det är antagligen få som går besvikna härifrån. Här finns ett gott kunnande men man håller sig inom det område man behärskar. God mat, rejäla portioner och en liten men naggande god vinlista med bland annat en Bolla Le Poiane Ripasso för 345 kronor och en Pepperwood Grove Zinfandel för 315. Överkomligt.

Anläggningen ägs av familjen Johansson och de sätter en personlig prägel på upplevelsen. Det är familjärt och hemtrevligt. De har en nära relation till både gäster och banans samarbetspartners.

Efter rundan sjunker vi ned på den soldränkta terrass som ligger flankerad av restaurangen på ena sidan och omklädningsrummen på andra.  Det här är anläggningens centrum och det är ofta här man kan känna en fläkt av golfklubbens själ. Vi blir sittande­ där i två timmar, äter en lång lunch. Dröjer oss kvar i lugnet innan vi återvänder mot Stockholm. Som så många andra före oss kommer vi att återvända.

Golf de Luxe testar: Orresta GK
Bana 59%
Boende 50%
Restaurang 62%
Slutsats
Orresta Golf ligger i en naturskön bygd, ett öppet odlingslandskap med omväxlande tall- och lövskog, mellan Enköping och Västerås. Det gör anläggningen till en lagom helgutflykt för stockholmare som söker ett par dagars miljöombyte. Rummen är relativt små, modernt och trevligt inredda, och tjänar sitt syfte: övernattning i trevlig miljö. En fördel är förstås att anläggningen är kompakt. Du har allt inom 100 meter: Bana, övningsområde, restaurang och hotell. Det gillar vi!
55 %
Nära storstaden!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…