Hem Linksgolf Klassisk links på Skottlands skönaste kust

Klassisk links på Skottlands skönaste kust

0
0

Båda städerna är starkt präglade av golf och de har båda banor som är äldre än  någon kan minnas. Men medan många drömmer om att få spela St Andrews ”för att känna historiens vingslag” hör man sällan någon uttrycka sin lyriska längtan till North Berwick. Det är synd för här finns lika mycket tradition och historia. På den östra strandheden, East Links, har det spelats golf sedan 1600-talet. I början av 1700-talet flyttade man till West Links där världens 13:e äldsta bana ligger idag, omgiven av The Hills of Fife och Firth of Forth.

Dessutom finns det många banor strax utanför staden som är helt unika – Muirfield, Dunbar, Gullane (tre banor!), Luffness New, Kilspindie…

Många av Edinburghs mer välbärgade invånare har hus eller lägenheter i North Berwick för att tillbringa helger och semestrar här. Attraktivast är husen på Beach Road, Forth Street, Melbourne Road och Marine Parade – de vetter alla mot havet och utsikten från dem är hypnotiserande.

Det är en stad för flanören. Man kan gå runt i dagar, inte för att staden är stor utan för att den är så oemotståndligt vacker och som gjord för promenader. Husen, byggda i sten, ser ut som om de legat på platsen i många hundra år. Vilket de ju faktiskt har gjort. Det är trångt på stadens gator som inte är byggda för bilar men passar bra för flanören. Om eftermiddagarna söker man sig ner till stranden, om vind och väder tillåter det, antingen för att promenera med sina hundar eller för att putta på den kommunala puttinggreenen med 18 hål. Men går man på strandpromenaden ska man se upp för slarviga inspel mot ettans green.

Inte långt från North Berwick har världens äldsta golfklubb sitt ursprung, den som från början hette The Gentlemen Golfers of Edinburgh innan den döptes om till The Honourable Company of Edin­burgh Golfers. Medlemmarna spelade från början på Leith Links och senare på en bana i Musselburgh innan de flyttade de till Muirfield i slutet av 1800-talet. 20 av North Berwick Golf Clubs ursprungliga medlemmar var också medlemmar i The Royal & Ancient Golf Club i St Andrews och i The Honourable Company of Edinburgh Golfers­. I North Berwick spelade man på West Links – den banan som brukar avses när man säger ”North Berwick”, trots att här också finns en ”East Links”, Glen Golf Club. Själva banan är ”bara” 150 år gammal men det spelades golf där långt innan. Det vet man för 1728 förbjöds invånarna att spela golf där under sommarmånaderna, och aldrig fick man spela sig över Castlehill utan forecaddie.

Många av de personer vi läser om i golfens historieböcker har antingen fötts i North Berwick eller gjort outplånliga avtryck i dess historia någon gång under sin karriär. Arnaud Massy kom hit när han var 21 och återvände sex somrar i rad för att lära ut konsten att slå en cleek med öppen stans och baseballgrepp.

Willie Andersson föddes i North Berwick men flyttade till USA och vann US Open 1901.

Fred McLeod, som vann US Open 1908 och spelade i den match mellan England och USA som senare utvecklades till Ryder Cup, är född här, liksom Philip Mackenzie Ross som designade Ailsa på Turnberry.

Jimmy Thomson och Jack Forrester emigrerade båda till USA och blev framgångs­rika där…

Och det var faktiskt just i North Berwick som Young Tom Morris mottog det telegram som skulle komma att bli hans död. Han var i staden för att spela en uppvisnings­match med sin far och Mungo Park. Telegrammet berättade att hans höggravida fru blivit allvarligt sjuk.

Far och son tog snabbaste vägen hem, med båt över sundet, Firth of Forth, men det gick ändå inte tillräckligt snabbt. Fågelvägen är det bara fyra mil till St Andrews men när båten anlöpte hamn var Young Toms fru död. Tom kom aldrig över detta och dog på juldagen samma år, 24 år gammal.

Staden är ett myller av smala gator och spännande historier. Som den om The Famous Foursome – matchen mellan Robertson/Morris och bröderna Dunn på West Links.

De som hade kommit för att se matchen vädrade en sensation, och det fick de. När det återstod åtta hål att spela var bröderna Dunn fyra upp. Vad som än skulle hända i det skedet måste ju för övrigt­ betraktas som en sensation…

På 16:e hålet var matchen all square. Men Allan Robertsons drive på det 17:e hamnade inte i ett bra läge. Tre slag senare låg Robertson/Morris i en bunker kort om green medan bröderna Dunns boll låg till höger om green på två. Men – brödernas boll hade hamnat mot en sten.

Bröderna Dunn ansåg att de var i sin fulla rätt att flytta på stenen och skickade­ en man att hämta en spade. Men sir David Baird, domaren, beordrade att bollen­ skulle spelas som den låg.

Två gånger attackerade bröderna bollen utan att rubba den. De förlorade både sitt humör och hålet och var ett ner med ett hål att spela. För ett så rutinerat par som Robertson/Morris var det sista hålet en formalitet.

Själv ska du inte räkna med det.

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
  • Skottland: En klassisk match på North Berwick

    Hela Skottland talade om matchen. En hel del del sades förstås redan innan den spelats men…
Läs mer artiklar om Linksgolf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…