Hem Svenska golfpaket Fjällbacka: En parkbana inte långt från havet!

Fjällbacka: En parkbana inte långt från havet!

0
0
Golf de Luxe testar: Fjällbacka GK / Bryggan
Banan 79%
Boende 55%
Mat 59%
Slutsats
Bryggan kan vara ganska stökig och högljudd om sommaren. Är du lättstörd ska du kanske sova någon annanstans. Men gillar du att höra sorl och vågskvalp är det ett perfekt ställe. Men rummen är enkla.
64 %
Sommaridyll!
Läsarbetyg 2.55 ( 1 röster)

Fjällbacka är inte alls så våldsamt som Camilla Läckberg vill få oss att tro.

I själva verket är det 25 år sedan det senast skedde ett mord i Fjällbacka.

Däremot är det precis så vackert som framskymtas i filmatiseringen av hennes böcker. Och i denna lilla vackra kuststad finns en golfbana som är en okänd pärla. En bana som av någon anledning inte fått den uppmärksamhet och uppskattning den kanske förtjänar. Den lockar förvisso 8 000 greenfee-gäster om året men hälften av dem är norrmän.

Hösten är en utmärkt tidpunkt att ge sig i kast med denna bana som har en av Sveriges tuffaste avslutningar – de sju sista hålen spelas rakt in i sydvästen från Skagerrak!

Fjällbacka är ett litet fiskeläge som fått sitt namn av den där enorma granitklumpen, Vetteberget, som utgör stadens fond. I de här trakterna kvalificerade den nämligen för att benämnas ”fjäll”. Det lilla fiskeläget var, innan Läckberg skrev sina böcker, känd för tre saker: Att man uppfann ansjovis-receptet, att Ingrid Bergman bodde här när hon besökte Sverige och att Ronja Rövardotter spelades in i trakten.

Staden är så liten att man inte bör eller behöver köra bil för att ta sig fram. Bilen parkerar man istället någonstans vid Konsum, och sedan går man ett par hundra meter ner till Södra Hamngatan, som är för Fjällbacka vad Ströget är för Köpenhamn och Avenyn är för Göteborg. Fast i mindre skala, då.

Södra Hamngatan övergår i Badhusvägen som leder ut till en liten ö, där stadens vandrarhem är beläget. Där finns ett bad. I andra änden av Södra Hamngatan, där Galärbacken tar vid, ligger stället där vi valt att bo – Bryggan.

Och, tja, det är i stort sett det hela. Fjällbacka i ett nötskal.

Bryggan ligger ”mitt i smeten” och gör skäl för sitt namn. Det är ett litet hotell alldeles vid vattnet, tyvärr ofta fullbokat, i alla fall under högsommaren. Här finns bara 10 rum och den bästa utsikten har man från lägenheten med sitt panoramafönster mot havet, köksdel, toalett och dusch och dessutom en insynsskyddad terrass.

dscf0834

Bryggan har två avdelningar – en enklare bardel och en mer exklusiv restaurangdel. Båda har samma utsikt och konkurrensen om stolarna är stenhård. Gästerna på Bryggans servering kan frossa i solnedgång. Framför oss guppar ett par hundra förtöjda båtar.

Fjällbacka ligger 14 mil från Göteborg och fem mil från Strömstad och under semestermånaderna växer stadens invånarantal från 1 000 till bortåt 15 000 vissa nätter. En hel del av dem kommer med båt. Fjällbacka är ett av de många stopp som seglare brukar göra under de så kallade seglarveckorna på västkusten. 70-90 båtar brukar ingå i detta fest- och fyllerace. Det blir lätt lite stökigt. I somras omhändertogs elva personer och det inträffade två misshandelsfall innan seglen hissades för avfärd till Smögen, Hunnebostrand eller någon annan ”bohus-pärla”.

Men även golfare kan och bör göra detta weekendmål till sitt. Varför inte framåt höstkanten, när Henri Lloyd-jackorna revat seglen och hummerjakten inletts (den första måndagen efter 20 september).

Det finns en ödslig skönhet över en kuststad som Fjällbacka när turisterna lämnat sommaren bakom sig. Det är dessutom då golfbanan är som bäst och när sommarstugorna avfolkats är det inga problem att få starttider.

Av klubbens 1 300 medlemmar bor blott en fjärdedel i Fjällbacka. Så med undantag för hummergolfen i slutet av september då 240 spelare samlas för att avsluta säsongen med spel och hummerkok, är det oftast helt lugnt.

dscf0870Fjällbacka GK är lätt att bli förtjust i med sina tydliga drag av linksbana. Gräset är lite bränt när vi besöker banan eftersom det inte regnat på flera veckor och banan saknar fairwaybevattning. Greenerna är sådda med en rödsvingel som är lite gles av naturen; den kräver inga mängder av vare sig vatten eller näring och ger per automatik ett fastare spelunderlag.

Banan ligger inte långt från havet och vindarna, tillsammans med fasta greener och fairways, där bollar ska rullas in, gör linkskänslan påtaglig.

Med havet en bit bort så saknas ändå inte vatten – banan är utlagd i två dalgångar mellan- berg och igenom den ena av dessa dalgångar ringlar sig Anråsälven. Elva av hålen kantar denna älv. Redan på första hålet ska du slå utslaget över älven, även om den inte är i spel. En solid hybrid är lagom, och lämnar en järnåtta kvar. Värre är det när vinden sveper in och du ska spela dig hemåt. Det kan vara en av Sveriges tuffaste avslutningar – de sju sista hålen spelas rakt in i sydvästen.

Banans historia går tillbaka till början av 1960-talet då Harry Järund började verka för dess tillkomst. När de första hålen var klara hösten 1966 var det en bana utan grästees och fairwaybunkrar, och med endast ett tiotal greenbunkrar. Klubbens VD heter idag Tomas Järund och han är sonson till Harry, vars lilla bana med små medel utvecklats i sin egen takt sedan den dagen då 57 personer efter en dörrknackningsraid lånade ut 100 kronor var mot utsikten att få möjlighet att spela golf. Pengarna lånades ut utan några löften om återbetalning inom överskådlig tid.

Inte illa med tanke på att befolkningsunderlaget var begränsat och att det bland sommargästerna bara fanns tio golfare.

Idag är det fler och sedan 1973 spelar man på 18-hålsbana som är en värdig utmaning när höstvindarna sveper in från Skagerrak…

fjallbacka2

Bryggan/Golfpaket

Hotellet:

34 bäddar fördelade på 10 rum: 5 dubbelrum, 3 flerbäddsrum, 1 vindsvåning och 1 lägenhet.

Fjällbacka GK

Långö Rörvikarna 1

457 41 Fjällbacka

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…