Hem Golfresor Danmark Danmark: Golfsommaren är lite längre på Bornholm

Danmark: Golfsommaren är lite längre på Bornholm

0
0

På Bornholm är sommaren längre, soltimmarna fler, regn en bristvara och – bäst av allt – golfsäsongen tar aldrig slut!

Det faller ett stilla regn över Rönne. När jag drar gardinerna åt sidan ser jag från mitt rum på Hotel Griffen havet ligga blankt framför mig, sånär som på de mjuka ringarna från regndropparna.

Hotel Griffen

Det är min första dag på Bornholm och folk går väl inte omkring och ler lika lyckligt som Gene Kelly i Singin in the rain. Men nästan.

Regnet är efterlängtat.

Medan den svenska sommaren påminde om en tre månader lång novembervecka så har Bornholms invånare allt mer desperat vädjat till vädergudarna om regn. Så det är inte för grisfesternas skull som ön kallas för Skandinaviens Mallorca, utan för att ön är den solsäkraste platsen i vår del av världen.

Själv ser jag ön mer som en nordisk Atlantis. Precis som antikens mytiska original är Bornholm sådär paradisiskt vacker att man förlorar känslan för både tid och rum.

Synd bara att ön är dansk. Den kunde ha varit vår. När Nexö och Rönne bombades av ryssarna under andra världskriget ombesörjde en svensk donation i form av trä att bornholmarna kunde bygga upp ruinerna av 300 hus igen.

Sedan dess har svenskar vallfärdat till ön för att cykla, sola, bada – och i dag också för att spela golf. Du hinner lätt med att spela öns alla golfbanor på en helg – här finns bara tre.

Numera tas svenskar emot med öppna armar. Annat var det 1658. Då var ön under svenskt styre. Men bornholmarna sköt den svenske befälhavaren och körde i väg oss. Sedan överlämnade de sig till Danmark.

Landets kung fick lova att aldrig skänka bort Bornholm till en främmande makt igen. Danmark har hållit sitt löfte.

Bornholmarna har närmare till både Polen och Tyskland än till Danmark. Men närmast har de till Sverige. Det tar 2,5 timme att åka båten från Ystad – fyra mil!

Det är många som har försökt inta ön under de 10 000 år som här har bott människor.

Gudhjem

Vikingarna byggde år 800 en försvarsanläggning i Almindingen. Den är i dag en av öns mest besökta sevärdheter. Kungar och biskopar kämpade sedan i många hundra år om makten över ön. Kungen byggde Lilleborg och biskopen byggde Hammershus – Nordens i dag största fästning.

Sedan plundrade  piraterna ön, gång på gång. bornholmarna byggde rundkyrkor för att ha någonstans att fly. Från de efterföljande köpmännen från Hansastäderna dög inte rundkyrkorna som skydd. 1658 blev ön svensk. Då var vi inte välkomna, men det är vi i dag och vi är inte långsinta.

Jag skrev att ön hade tre golfbanor. Då tillämpar jag en generös tolkning av begreppet golfbana.

Den bana som ligger närmast Rönne, Bornholms Golf Klub, är inget vidare, uppriktigt talat. En dansk journalist skrev en gång om banan att ”det är som att besöka en sjuk vän”.

Ingen av oss är direkt lyrisk efter rundan. Banan har ingen fairwaybevattning och vi går på mark så torr att den spruckit. Bollen studsar som på asfalt.

På det 250 meter långa hål sju, ett par 4, driver Nalle inte green – utan 35 meter förbi.

Thomas femputtar på trean. På samma hål – en dogleg höger med blint utslag där tee är belägen två meter under fairway-nivån – slår Tord två bollar ut i skogen.

Svenska svordomar ekar lite varstans över banan medan vi under stigande frustration kämpar oss igenom banan i det storslagna naturreservatet. Men på 19:e hålet spricker sammanbitna läppar upp i leenden lika breda som danska landgångar med räkor och majonnäs. De andra har suttit där en stund. Efter en öl och en gammeldansk på terrassen reduceras snedstudsarnas betydelse.

Till och med Thomas, som på grund av den felkonstruerade banan, kom in på 83 bruttoslag och 99 netto, ser tillfreds ut. Vi rycker på axlarna och konstaterar: ”Det är ju bara golf”.

Hotel Skovly.

 

Gudhjem.Sedan åker vi till Skovly, ett hotell och en restaurang belägen 150 meter från den vita sandstranden på Dueodde, som kanske är svenskarnas favoritdestnation.

Ystad-båten lägger till i Rönne – Bornholms huvudstad. Många av de svenskar som stiger av färjan gör det med intentionen att cykla sig runt ön. Bornholm har 20 mil cykelleder och kustvägen runt ön är bara 14 mil. Genar man över ön har man maximalt fyra mil framför sig – vart man än ska.

Många trampar sig genast ner till Dueodde – Bornholms finaste strand är sju kilometer lång, hundra meter bred och den vita sanden så fin att den förr användes i timglas. Här ligger de cyklande soldyrkarna gömda mellan dynerna. Vi är bara på Bornholm för några dagar men här skulle man antagligen kunna fördriva en hel sommar utan att drabbas av särskilt svårartad hemlängtan.

Särskilt inte som Nexö GK ligger bara några kilometer därifrån. Banan har följaktligen en viss seasidekaraktär. De första nio hålen spelas i ett böljande öppet landskap, blottat för vinden. Bara två hål, 12 och 13, är rena skogshål. Resten har byggts på ett generöst utrymme och vi konstaterar efteråt att banan var relativt lätt. Thomas, som inte förmådde upprepa gårdagens bedrift att gå under 100 nettoslag, tittar konstigt på oss.

När vi tredje dagen åker kustvägen upp mot Rö och Nordbornholms GK och ser Gudhjem och Svaneke klamrar sig fast på branterna som vätter mot havet, tänker jag att vi i stället borde ha färdats på cykel. Då skulle resan ta lite längre tid, och jag inbillar mig att man skulle hinna njuta mer. Det är sådant man kan tänka när man sitter på ett vadderat säte i en bil, men de som trampar sig uppför backarna har något desperat i blicken.

Vi gör ett kort stopp i Gudhjem och tar en öl på en uteservering i hamnen.

Mannen som slår sig ner bredvid oss på terrassen ser tärd ut, och han berättar att han stått upp och trampat i tre mil. Efter en hel dag på cykel har har drabbats av skavsår på ett ställe som gör det både svårt och smärtsamt för honom att sitta grensle över en cykelsadel.

Han dricker till och med sin öl stående. Utsikten över hamnen ger en viss lindring.

Vilka byar vi än stannar till i råder idyllen. Husen är vackert målade, trädgårdarna ansade och välskötta. Det doftar rökt fisk i varje hamn. Det är så kusligt vackert att man blir misstänksam.  Och det finns en förklaring. Den bornholmare som ska utföra renoveringsarbete på sitt hus är hänvisad att göra detta under vintermånaderna. När turisterna kommer med våren och värmen så ska allt vara vackert och prydligt. Denna lokala regel bryter ingen mot.

Det är svårt att förstå att en ö som är så vacker kan vara skådeplatsen för stora problem.

För 20 år sedan var hamnarna fulla av fiskebåtar och varje liten by hade sitt eget rökeri.

I dag har fiskekvoterna krympt, hamnarna är ödsliga och rökerierna inte längre så många.

Bornholm är en avfolkad ö. Här bor 45 000 personer som plågas av Danmarks högsta arbetslöshet.

En tragedi i paradiset.

Turisterna är allt. Vilket understryks av det faktum att den lilla ön, som är fyra mil lång och tre mil bred, har hela sju turistbyråer.

Rös golfbana ligger bredvid en flygplats och banans grundare, Ejvind Nörregaard, är gammal flygkapten. Klubbhuset är en enkel historia. Öl och vatten säljs i en automat, och tillgången på varmvatten i duscharna visar sig vara högst begränsad.

Men banan… här finns några riktigt spektakulära hål.

Rö Golfklubb.

När vi på kvällen sätter oss ned på Bryggeriet i Svaneke för att dricka mikrobryggeriets eget öl, är det många som bedyrar att de aldrig ska glömma det 17e hålet. Man gör inte gärna det när man står på ett 30 meter högt berg och ska slå en svag draw över trädtoppen på en gammal ek. Någon vill såga ner eken, ”den gör ändå ingen nytta”, och Ejvind Nörregaard säger med ett snett leende att han hört det förr.

Om vi tolkade det leendet rätt är det lika troligt han sågar ner eken som att sommaren på Bornholm regnar bort.

Eller som att Thomas gick rundan på under 100 nettoslag.

Golfklubbar på Bornholm

Bornholms Golfklubb, Rönne

Strax söder om Rönne ligger Bornholms Golf Klubbs parkbetonade bana inpassad i de naturliga omgivningarna. Banan ligger väl skyddad och spelet påverkas därför inte i någon högre grad av vinden.

Nordbornholms Golfklubb, Rö

Rö Golfbaner på Nordbornholm består av två 18-håls slingor, Old Course och New Course. Båda banorna ligger vackert i ett omväxlande ljunghedslandskap. Old Course bjuder på klippor, små sjöar, skog och vattendrag medan New Course löper genom skog och öppna landskap och sträcker sig ner mot havet. Banorna är privatägda. Old Course administreras av Nordbornholms GK och New Course av Gudhjem GK.

Nexö Golfklubb, Dueodde

På Sydbornholm ligger denna golfbana alldeles bredvid en av Danmarks vackraste badstränder. Förhållandena här är de sedvanliga för anläggningar belägna nära havet och banan är – med sina breda fairways – speciellt lämplig för nybörjare och spelare med lite högre handicap.Booking.com

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Danmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…