Hem Golfresor Spanien Spanien: En golfbana vid en blå lagun

Spanien: En golfbana vid en blå lagun

0
0

Gregory Peters besök på Galua Hotel i La Manga, Murcia, i början av 1960-talet var efterlängtade och emotsedda.

Amerikanen gjorde sig snabbt känd som en generös gäst som kunde ge en bellboy uppemot 1 000 pesetas i dricks vilket var häpnadsväckande eftersom en sådan på den tiden tjänade blott 3 500 pesetas i månaden.

Ingen visste riktigt vem Gregory Peters var eller vad han gjorde. Men rykten började cirkulera och snart var de många. Det starkaste ryktet sa att det planerades en golfbana med hotell i Atamares nära Los Belones, cirka tio mil söder om Alicante.

Peters flög runt i en helikopter och köpte upp landplätt efter landplätt.

Gregory Peters såg skönheten i dalen som inramades av berg på tre sidor och en turkost skimrande lagun, Mar Menor, som avskiljs från havet med en liten tunn sandremsa.

Och han såg förstås de klimatmässiga fördelarna med regionens 3 000 soltimmar och genomsnittliga temperatur på 17°.

10 år senare var hemlighetsmakeriet över – det var då arbetet med att bygga golfbanorna började: 14 sjöar skapades, 200 bunkrar anlades, 3 000 palmer planterades och 36 hål tog form.

Detta var ändå bara embryot till det La Manga vi ser i dag – ett i det närmaste idealiskt resmål för den som vill kombinera aktiva semesterdagar med njutningsfulla kvällar och nätter.

La Manga måste ha blivit långt bättre och mer storslaget än Peters någonsin kunde föreställa sig.

Här finns 28 tennisbanor, både grus (20) och hardcourt (4). Här finns 8 fotbollsplaner och tre 18-håls golfbanor. Dessutom finns här en chip- och puttbana (Par 47), ett spa, flera gym, squashhallar, gräsbowling, pooler…

Aktiviteterna är många. Liksom restaurangerna. Det finns uppemot 25 restauranger och barer, allt från stärkta linnedukar till enkla snacks- och ölserveringar.

La Manga Club är förvirrande för förstagångsbesökaren, vilket beror på att resorten till ytan är större än Monaco. Det tar ett par dagar innan man vänjer sig, innan allt sjunker in.

La Manga har genom årens lopp blivit en tummelplats för de rika och berömda – premiärministrar (Margaret Thatcher), popstjärnor (Simple Minds) och författare (Mario Vargas Llosa) har avlöst varandra.

Ungefär 20 000 personer bor på La Manga under högsäsong – de flesta av dessa bor dock i egna hus i någon av de 15-tal “byar” som finns på resorten. En av dem som haft ett hus här är Björn Borg (Los Miradores).

La Mangas historia är bara drygt 30 år gammal men mycket har hänt sedan Gary Player (!) blev La Mangas förste golfdirektör i början av 1970-talet. La Manga Spanish Open spelade här fem  gånger(1973-1977) och Seve Ballesteros representerade La Manga under några år på touren på 1980-talet (samtidigt som hans bror var pro på anläggningen).

Men mest känd för en bred allmänhet blev La Manga på 1990-talet när en rad fotbollsklubbar började förlägga sin försäsongsträning hit. Norska fotbollsförbundet gick i spetsen och köpte in sig i fotbollsanläggningen och nästan alla allsvenska lag har varit här. Liksom många europeiska toppklubbar: Austria Wien, Anderlecht, Dynamo Zagreb, Bayern München, Kaiserslautern, Eindhoven, Ajax, Real Madrid, FC Barcelona,  Deportivo de La Coruña, Galatasaray SK

Men genombrottet kom förstås när Glen Hoddle samlade det engelska landslaget här inför VM 1998.

Sedan dess har flera engelska ligaklubbar varit här och tränat  – till exempel Newcastle, Leeds, Coventry och Aston Villa – och som vanligt när det handlar om engelsk klubbfotboll så har det inte bara handlat om sport utan också om vilda fester och våldtäkter.

Det är för övrigt engelsmän som dominerar på anläggningen. De flesta av dem spelar inte fotboll.

Lyxhotell eller lyxlägenhet?

Man får lätt för sig att allt kretsar runt det 5-stjärniga hotellet, Hotel Prince Felipe. Och det gör det, kanske. Här finns ju de två ursprungliga golfbanorna, flera barer och restauranger samt ett casino och en nattklubb. Men många väljer att i stället hyra en lägenhet i Las Lomas. För större sällskap är det ett mycket bra alternativ eftersom lägenheterna är mycket välutrustade och moderna. Dessutom har man då nära till Hyatts nya spa. I Las Lomas lägenhetsby finns två poolområden och flera restauranger. Det tar knappt tio minuter att åka bil från Las Lomas till hotellet. Har du ingehn bil ringer du efter en shuttlebus som tar dig dit du vill.

Tre makalösa golfbanor

Samtliga banor på La Manga Club har Bermuda-gräs vilket innebär att de tappar sin gröna lyster om vintrarna.

West Course •••••• (5)

Den här banan var helt omöjlig när den först öppnade. Nu kan man ta sig runt om man har en bra dag med turliga studsar. Banan är byggd i ett berglandskap ett par kilometer från hotellet. De första 9 hålen öppnade 1987 och var döpta till La Princessa. 1991 började man bygga ytterligare en 9-hålsbana som döptes Las Sabinas. Namnet ändrades sedan till La Princessa II. 1996 slog man ihop banorna till en – West Course. De ideliga förändringarna och namnbytena har resulterat i att många tror att La Manga har fem banor.

West Course renoverades för några år sedan men är fortfarande svår med smala fairways, slag över raviner och blinda hål. Men här hittar man flera av La Manga Clubs mest magnifika och spektakulära hål – särskilt kanske det 18:e. För layouten står Dave Tomas.

North Course ••••••• (6)

La Mangas vänligaste bana. Även denna designades ursprungligen av Robert Putman men byggdes om och moderniserades 2001. North Course är inte lika lång som South vilket gör att betydligt fler golfspelare kommer att ha ett större utbyte av att spela North.

South Course •••••••• (7)

La Mangas stolthet – mästerskapsbanan. “The South Course” ritades ursprungligen av  Robert Putman 1971 och byggdes om av Arnold Palmer 1992 .

Men banan är inte längre vad den varit – den senaste ombyggnaden 2004 var omfattande och många hål finns inte kvar alls eller är de så förändrade att de inte står att känna igen. Banan är egentligen inte särskilt scenisk eller spektakulär. Däremot har den en arketektonisk storslagenhet. Den är byggd i ett relativt platt landskap men det förtar inte utmaningen. Layouten är riktigt bra. Nästan alla som spelar den 6 499 meter långa banan första gången är konsekvent korta. Greenerna är upphöjda och dessutom anger 150-meterspinnarna hur långt det är till främre greenkant. Ta inte en klubba till – ta två!

Den stora förändringen består i att mer vatten är i spel och att flera tees flyttats med följd att banan blivit strategiskt sett mer svårknäckt.

Särskilt de första nio hålen kan vara svåra att ta sig igenom med två par 3-hål på över 200 meter och par 4-hål som kräver långa järnslag in mot vattenskyddade greener.

Vit tee: 6 499 meter

Gul tee: 6 127

Röd tee: 5 139

Krogar

Det finns många restauranger på La Manga Club. Somliga ligger i hotellet, andra utspridda på resorten. Här är de bästa.

Amapola Restaurant: Finkrogen på hotellet. På med slipsen!

Andale: Mexikansk restaurang vid tenniscentrat, cirka 10 minuter promenad från hotellet.

India: Ligger vid det nybyggda spa:et ovanför Las Lomas – en av de bästa indier vi varit på. Inriktad på nordindiskt och tandoori.

La Bodega: Mycket bra men tyvärr också mycket dyr. Ligger vid La Plaza.

Luigi’s: En italiensk restaurang, bra klass. Ligger i Las Lomas lägenhetsby.

Uncle Sam’s: Typisk amerikan vid La Plaza.

Spelare vi minns på La Manga

• Det har spelats många stora tävlingar på La Manga. När Arnold Palmer vann Spanish Open här 1975 så säkrade han segern före sydafrikanen John Fourie genom att göra en eagle på det 18:e hålet i finalrundan.

• Men störst av allt är kanske Otto Buchers hole in one på South Courses 12:e hål, då 110 meter långt. Året var 1985 och det som gjorde denna hole in one mer unik än andra var Otto Buchers ålder: Han var 99 år och 244 dagar. Ett fall för Guinness Rekordbok, faktiskt.

• Gary Player hade länge banrekordet på North Course – 62. Det sattes på 1970-talet och det dröjde ända till 1986 innan Steen Tinning gick på 61 i kvalet till Europatouren.

Vägen till La Manga – boka själv…

Närmaste internationella flygplats är Alicante, en timmes bilresa norr om La Manga.

• Sterling flyger till Alicante från Göteborg/Landvetter,  Köpenhamn, Oslo och Stockholm/Arlanda.

• SAS  flyger till Alicante från Köpenhamn och Oslo.

• Maersk Air flyger till Alicante från Köpenhamn

• Iberia flyger till Alicante från Stockholm via Madrid.

Boka: La Manga

Booking.com

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…