Hem Svenska golfpaket Golfa i Gränna och bo flott i spöklikt slott

Golfa i Gränna och bo flott i spöklikt slott

0
0

Det är som att kliva rakt in i den mörka medeltiden. I den aningen lugubra hallen står två riddarrustningar, ovanför på väggen hänger två älghuvuden.

Barnen börjar genast att tro på spöken. De är inte de första.

När vi går uppför stentrappan,  till sällskapsrummet, inrett som en jaktstuga i nationalromantisk stil, börjar man tro på något helt annat. Genom ett stort panoramafönster har man en milsvid utsikt över Vättern. Den utsikten har troligen hänfört besökare på Västanå sedan slottet byggdes på 1500-talet. Sedan dess har det förändrats då och då genom århundradena men mycket är sig ändå likt. I slottet står fortfarande många möbler på samma plats som de stod på när slottet just hade byggts. Det gäller till exempel det stora bordet, flankerat av två enorma träfåtöljer, i sällskapsrummet. Också spelbordet har stått på sin plats länge, sedan 1785. Konstsamlingen på väggarna har vuxit till sig genom århundradena och anses smått unik, åtminstone om man beaktar att Västanå är ett hotell.

Idag heter ”slottsherren” Fredrik von Otter och han är den nionde generationen i familjen som äger slottet. Det var hans farfar, Rolf Gyllensvaan, som hade störst påverkan på slottet. Han inte bara renoverade och snyggade till det – han gjorde det 1948 till Sveriges första slottshotell. Då hade han några år tidigare startat Gyllene Uttern, Sveriges första motorvägshotell, eller motell, i förhoppningen att slå mynt av den alltmer tätnande trafiken på Riksettan, sedermera E4. Att han hette Gyllensvaan när han ägde slottet, det var något om ingick i plikterna som slottsherre. Den plikten är borta nu.

Att Västanå blev hotell berodde på att Gyllene Uttern blev alltför populärt. Vissa gäster fick istället härbärgeras i slottet.

I dag finns här 21 rum varav sex i slottet. Privatpersoner är i fokus men ibland tar man också emot konferenser.

Fredrik har en bakgrund som kock på Grythyttan, Christer’s i New York och Svenska Klubbens restaurang i Paris. Han tog över Västanå 2003. Och det fungerar. Fredrik säger att de ser en liten ökning varje år. Han säger också att de flesta gäster som kommer tycker att det är billigt. En del vinkännare har reagerat på att de fyller glasen mer än vad som anses brukligt. Men de avböjer oftast erbjudandet om mindre välfyllda glas.

Västanå slott är rikt på anor och historia. Det känns redan när man viker av E4 vid Gränna och passerar de röda stugorna i Röttle by, en brusande å och så Jerusalems kvarn på det. Det är som att åka in i en sagobok.

Personer och epoker har passerat genom Västanå. De väcks till liv bara man skrapar lätt på historiebokens yta: Kompositören Wilhelm Stenhammar har bott här en tid … Per Brahe var en av de första ägarna (han var alltså mannen som gav upphov till uttrycket ”i grevens tid”) … Erik von Otter skulle ta över slottet men försvann till Afrika med Karen Blixen, och hördes aldrig av igen…

Idag är det företrädesvis golfare som skapar historier här. Slottet ligger granne med Gränna GK – en bana som i vissa avseenden påminner lite om Mölle. Terrängen är kraftigt böljande, hålen inte alltid helt logiska och överraskningarna många. Men banorna är lika roliga­, trots att greenerna är trögare på Gränna. I alla fall tidigt på säsongen.

Hur var det nu med spöken då? Tja, Fredrik von Otters far  brukade alltid besvara den frågan på samma sätt:

”Under de 300 år jag har bott här har jag inte sett något.”

GOLF DE LUXE TESTAR: Gränna GK/Västanå Slott
Bana 54%
Boende 74%
Mat 74%
Slutsats
Västanå Slott har anor från 1500-talet och har ett läge som måste beskrivas som helt magnifikt – slottet är anlagt på en höjd ovanför Vättern med milsvid utsikt. Det hade varit en tiopoängare om man bara sluppit suset från närbelägna E4. Gränna GK ligger bara en toppad 64-gradare från slottet, och det är en väldigt rolig bana att spela. Hyfsat breda fairways och en och annan undulerad green... det är Peter Nordwall som har ritat! Varje kväll serveras en trerättersmeny samt ett förslag till ackompanjerande viner. Vid vårt besök var det inkokt aborre till förrätt och rostbiffslock till huvudrätt. Vinerna var omsorgsfullt valda. Portionerna generösa (liksom vinet i glasen, en Badet Clément Cuvée Prestige Blanc till förrätten och 2011 Raig de Raim Tinto till huvudrätten). Men någon vinlista eller vinkällare att botanisera i finns inte. Inte många ställen kan mäta sig med Västanå när det gäller atmosfär. Bokningen gick smidigt. Servicen var helt klanderfri, trots att personalen verkade helt nyanställd och mindre erfaren. Det känns faktiskt mer som att bo på ett slott än på ett hotell. Inget rum är det andra likt – alla är inredda på sitt sätt. Det gör att varje vistelse blir lite annorlunda, tills man hittar sitt favoritrum. Sex rum på slottet, resten i snyggt renoverade flyglar. Här finns inget spa eller gym men det är lätt att att aktivera sig i de här trakterna. Besök Röttle by och upplev Sverige som det en gång såg ut. Köp polkagrisar i Gränna (violsmak är godast!). Utforska slottet. Gå på spökjakt. Spela tennis – det finns två banor i slottsträdgården.
67 %
Spöklikt!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…