Hem Svenska golfpaket Vesterby: Go Vest!

Vesterby: Go Vest!

0
0

Det första mötet med Vesterby utanför Linköping kan vara en omtumlande upplevelse för dem som är vana att gå för flaggan. Efter en runda här har vi verkligen något att snacka om under middagen i herrgården…

Jag slår järnåttan så bra jag någonsin kan och följer spänt bollens höga bana genom luften mot flaggan. Den ser ut att vara perfekt. Och det är den också. Någon annanstans hade jag haft en resonabel birdieputt kvar. Inte på Vesterby. Bollen ”carrar” ett par meter bakom flaggan på det 140 meter långa 11:e hålet. Sedan försvinner den.

När jag kommer fram till green så har jag en putt på åtminstone 25 meter. Jag tittar på den plats där bollen slog ned. Inte ett märke. På de flesta svenska parkbanor hade man fått gräva upp bollen ur sitt eget nedslagsmärke. Men på Vesterbys greener är backspinn inte det bästa vapnet. Man måste rulla bollen fram till flaggan.

Vesterby öppnade 2007 men många skakade förbryllat på huvudet för den här banan liknade inget man tidigare hade sett.

En putt på 25 meter

För mig återstår det kanske viktigaste slaget att behärska på Vesterby: 25-metersputten över ett kraftigt krön. Jag lyckas avväga riktning och hastighet och gör ett enkelt par istället för en möjlig birdie.

Vesterby är en plats där historier och berättelser föds, och det är därför banan vid den gamla herrgården har blivit ett så lockande weekendmål fVesterby 08ör sällskap som vill ha något att garva åt under middagarna. Det blir en naturlig följd när bollen inte flyger, rullar och studsar som vi är vana vid. När den tar oväntade vägar.

Det är ju inte bara banan och spelet som får gäster att söka sig till Vesterby utan givetvis kombinationen av rolig golf, ett spännande kök och en inspirerande herrgårdsmiljö. Vesterby öppnade 2007 men många skakade förbryllat på huvudet för den här banan liknade inget man tidigare hade sett.

Konkursen kom som ett brev på posten för den trio som startade projektet. Kapitalet räckte inte till fas 2 och det var då Landeryds GK klev in i handlingen. Det var dock inte utan motstånd som klubbdirektör Björn Gustafsson drev frågan om att lägga även Vesterby till de två banor man redan hade:

”Det var nog det stormigaste årsmötet i klubbens historia”, säger han, ”och det mest välbesökta. Vi var 600 medlemmar i en sal som tog 500.”

En annan typ av bana

Landeryd hade redan två banor av hög kvalitet, vars rykte dessutom vuxit sig riktigt starkt de senaste åren. Så alla förstod inte

Vesterby
Vesterby

riktigt vad man skulle med Vesterby till, en bana vars arkitekt Johan Benestam var påtagligt inspirerad av en helt annan typ av spel – det som spelas på de brittiska kustbanorna, med hårda, snabba spelytor och upphöjda greener där en boll sällan stannar frivilligt.

Det är just greenområdena som är banans signum. Bara till dessa gick det åt 120 000 ton sand. 120 strategiskt placerade ytvattenbrunnar gjorde det möjligt att skapa låga uppsamlingsytor – svackor – runt putt­ytorna, så kallade ”run offs”.
Den här var en bana som medlemmarna i Landeryd inte mottog med öppna famnen. Inte i början.

En sträng greenkeeper

Den som känner skapelsen bäst av alla är kanske Erik Ross, Vesterbys banchef. Han kom till Vesterby i samband med öppningen.

”I början var det ingen som förstod grejen. Vi tillför sparsamt med gödsel och vatten vilket gör att det blir hårt, bollarna rinner av greenerna och studsar oberäkneligt på fairways. Och när Landeryd köpte Vesterby så var nog medlemmarnas reaktion ganska negativ. Men nu märker vi en tydlig attitydförändring. Antalet medlemsronder har ökat med 50 procent. Första gången tycker man nog inte om banan men man vill gärna prova igen.”

Det är Erik som står för den dagliga skötseln och den skiljer sig en hel del från andra svenska banor. Erik är sträng.

”På fairway tillför vi ingen näring alls. Och jämfört med andra banor så kanske vi ligger på 10 procent av vad de gödslar.”

Banan kostade 16 miljoner att bygga vilket är rena budgetprojektet relaterat till vad man fått, och med tanke på att banan konstruerats av Brian Smith.

Samtalsämnet: Greenerna

Greenerna består av svingel och rödven men den sistnämnda försöker man svälta bort. De klipper på 4 millimeter och dressar rikligt. Men man klipper inte varje dag. Det behövs inte. Stimptalet påverkas mer av sol, vind och vatten än av klippningen. Den enda invändning man kan ha är de stumma bunkrarna. Men de ska byggas om så att de släpper ifrån sig vatten bättre.

Greenerna däremot, de ska även i fortsättningen släppa ifrån sig de bollar som landar på dem. Det är kvällens huvudsakliga samtalsämne när vi sätter tänderna i den lokalt ”producerade” hjortfilén. Och vi är tacksamma över att Landeryds GK tog projektet vidare, genom att låta banan spelas som det var tänkt och att bygga hotellrum på herrgårdens andra plan.

Och skulle man längta efter parkgolf så finns ju Landerydsbanorna bara 17 kilometer bort…

Fakta

Hotell

I herrgårdsbyggnaden finns 10 dubbelrum och 2 enkelrum med platt-tv och lyxigt badrum.

Lodger

I flygelbyggnaden finns tre ”lägenheter”: En lägenhet med 10 bäddar (våningssängar, fördelade i tre sovrum), ett stort kök samt allrum att umgås i.

De andra två lägenheterna har 8 respektive 6 bäddar (våningssängar fördelade i två sovrum/lägenhet).

Gästlängan

10 dubbelrum med gemensamt allrum, bad/toalett.

 

Golf de Luxe testar: Vesterby GK
Bana 75%
Boende 57%
Restaurang 52%
Slutsats
Det är en ovanlig bana. Bollen ska hållas så nära marken som möjligt. Miljön är väldigt rofylld och boendet passar bra för gäng, ligor och sällskap som vill spendera en golfhelg tillsammans.
61 %
Hård nöt!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…