Hem Svenska golfpaket Bjertorp: Platt bana och ett flott slott på en slätt

Bjertorp: Platt bana och ett flott slott på en slätt

0
0

Det är ett hus byggt av historier och historia, och det borde vara mer berömt än det faktiskt är. Vi ska väl inte påstå att Bjertorp Slott på den västgötska Vara-slätten, är särskilt okänt. Det är många som varje år besöker detta smått unika monument över en dramatisk epok i Sveriges och Europas historia.

Många kombinerar det goda livet på slottet med golf på Vara-Bjertorp GK. Slottet byggdes av Knut Henrik Littorin som gjorde sig en förmögenhet på olja och gas i Ryssland under tsartiden. När revolutionen utbröt flydde han hals över huvud i en hästvagn mot finska gränsen. När de närmade sig gränsen kom bolsjevikerna ikapp dem. Littorin bytte plats med kusken som avrättades, och Littorin kunde lämna landet.

Rätt slätt: Vara Bjertorp – en bana utan backar.

Hemma i Sverige anlitade han Ferdinand Boberg, arkitekten bakom NK, Rosenbad och Posthuset, för att rita ett hus. Men Bobergs fru, som hade en lätt släng av storhetsvansin
ne, tyckte det var för litet. Hon gjorde om alnar till meter varför huset 40 procent större. Det var så stort att det i trakten började kallas för Slottet. Det är byggt i jugendstil och man förstår att det måste ha varit ett av Sveriges mest bedårande privatbostäder 1914, då det stod klart.

Mycket av husets originaldetaljer finns kvar.  Salong Kreml, till exempel – en kopia av ett rum i den ryska tsarens palats.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Littorins barn hade inte samma framgång i affärer, eller kärlek för den delen, som fadern – en av sönerna spenderade faderns pengar på tre vidlyftiga fruar, fester och kortspel. Slottet såldes och upplevde några brokiga år som lanthushåll innan Landstinget tog över och ville göra ungdomsanstalt av det. Lokala protester utbröt och vi kan bara vara tacksamma över att de hade verkan. Annars hade slottet antagligen inte varit så välbevarat som det är.

Många av husets originaldetaljer finns kvar i ursrungligt skick. Det kunde lika gärna vara ett museum, som Hallwyllska palatset på Hamngatan i Stockholm. Bjertorp var en extraordinär privatbostad. Här finns till exempel Salong Kreml, som är en kopia på ett av rummen i ryska palatset i Kreml. I Salong Kreml rökte herrarna cigarr och drack cognac.

Damerna höll till i Gula salongen  med dess franskvävda sidentapeter och Boberg-designade möbler. Här finns också till beskådan den servis (daterad 1880) som Maria och Knut-Henrik fick i bröllopsgåva av en rysk adelsman. Innanför Gula salongen hittar vi Musiksalen, vars väggar är klädda i vacker, grön Kolmårdenmarmor, komplett med orkesterdike och allt. I det som en gång var Knut Heniks arbetsrum är i dag konferenssal. Notera gärna det lilla fönster från vilket Knut Henrik hade full uppsikt över vilka som ringde på slottets ytterdörr. Och notera även den reservdörr han lät installera, så att ”opassande” sällskap kunde smyga ut bakvägen om så skulle behövas.

På 1980-talet byggdes en golfbana på den mark som Knut Henrik Littorins föräldrar köpte på 1800-talet och bedrev jordbruk i. Klubbhuset är inrymt i den byggnad som uppfördes 1908 och hyste en lanthushållsskola. Banan har parkerat på Golf Digests ranking över de 50 bästa banorna i Sverige i flera år och det är en bra bana. Flack, givevis, eftersom vi befinner oss på Varaslätten, men den är rik på vatten vilket gör särskilt avslutningen till en utmaning.  Banan är välskött, trevlig och en överkomlig utmaning för de allra flesta. Tillsammans med slottsvistelsen ger det en riktigt bra weekend.

Golf de Luxe testar: Vara-Bjertorp GK / Bjertorps Slott
Bana 75%
Boende 91%
Mat 89%
Slutsats
Bjertorp slott har en fantastisk historia och är ett av de mest spännande ställen man kan bo på, inte minst är det spännande att gå till matsalen på kvällen. Vara-Bjertorp GK är en platt bana men den saknar inte utmaningar. Rolig och behaglig att gå.
85 %
Hög klass!
Läsarbetyg 3.75 ( 1 röster)
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…