Hem Golfresor England Stoke Park: En filmklassiker nära London

Stoke Park: En filmklassiker nära London

0
0

På Stoke Park utanför London har golfande kungligheter blandats med våra största filmstjärnor. Här spelades tidernas mest kända golfscen in. Och allt började med en sportgalen journalist…

År 1904 förlorade Manchester United med 11–3 mot ett amatörlag från London.

De hette The Corinthians.

Det kan tyckas vara en märklig inledning på en artikel som ska handla om Englands finaste och kanske märkligaste country club. Men dels har denna country club en brokig och lite märklig historia, dels finns en gemensam nämnare som är väldigt tydlig och som inte går att undkomma.

Hans namn är Lane Jackson och det var en herre som var smått besatt i sport: Fotboll, cricket, tennis och, så små­ningom, golf!

I en illustration av en fotbolls­match mellan England och Skottland 1872 syns de engelska deltagarna bära röd-vita kepsar. Caps. Det var ett av Jacksons påfund. Än idag hittar vi spår av Jackson i den moderna sporten. Internationellt talar man om att ”award a cap” när man räknar hur många landslagsmatcher en spelare spelat. Det finns fler exempel. Real Madrids tröjor, till exempel, är kopior på de som The Corinthians spelade i.

Stoke Park utanför London.
Stoke Park utanför London.

Men hans mest påtagliga arv till eftervärlden är kanske golfbanan på Stoke Park. (Och, visst, det gäller även tennisbanorna.)

Stoke Park som ligger tre mil  väster om London, är sin rika historia till trots kanske ändå mest känt för att vara skådeplatsen för filmhistoriens mest berömda golfscen – den där James Bond möter ärkefienden Goldfinger. Bond träffar skurken i pro-shopen och de kommer överens om att spela en match. Insatsen är en shilling per hål.

När de kommer ut ber Goldfinger om ursäkt för sin aningen märkliga caddie, Oddjob. Han påstås vara en oduglig caddie, eftersom…

”Golf är ännu inte en nationalsport i Korea”, säger Goldfinger och skrattar. Det har alltså hänt en del med golfens spridning i världen sedan filmen spelades in 1964.

På 17:e tee höjer Goldfinger insatsen från en shilling till den där guldtackan som Bond droppat­ på 16:e green.

Det var den oväntade åsynen av denna som fick Goldfinger att missa en fyra decimeter kort putt. Det har hänt oss alla, och av mindre anledningar.

Bond möter Goldfinger på Stoke Park.
Bond möter Goldfinger.

Avslutningen blir en duell i fusk. Goldfingers inspel från ruffen på 17:e sker på en boll som hans koreanske caddie släpper ned genom byxfickan. Men Bond byter ut bollen och hävdar på 18:e green att Goldfinger spelat på fel boll. Och har därmed förlorat matchen.

Det sistnämnda sker med det vita palatsliknande klubbhuset i bakgrunden. Och sedan den där scenen spelades in har  många golfare längtat att få spela banan.

De som har givits den möjligheten ler alla lätt igenkännande åt de där keruberna som står utplacerade utanför den bländvita byggnad som tjänar som både klubbhus och hotell.

Det var en av dem som Oddjob kapade huvudet på genom att kasta sin hatt som en frisbee.

Stoke Park – en av de hundra bästa banorna i världen.
En av de 100 bästa banorna i Europa.

Den brittiska tv-serien The Office är inte inspelad på Stoke Park. Men på vägen dit upplyser en skylt om att vi befinner oss i Slough, den trista förort där pappersföretaget Wernham Hogg hade det kontor där David Brent pinade sina medarbetare med oöverträffat narcissistiskt ledarskap. Om The Office utspelade sig i en depressivt nedbrytande miljö så är Stoke Park ett par kilometer därifrån dess raka motsats. Det är ett av Englands lyxigare hotell och anläggningen har erhållit en rad tunga utmärkelser.

Golf World har haft med banan­ på sin lista över världens 100 bästa. Stoke har även prisats som ett av de bästa sporthotellen. Här finns 13 tennisbanor varav sex är på gräs, ett modernt gym, pool och spa.

Hotellets svit har utnämnts till den mest romantiska i hela England. Du har med all säkerhet sett den, möjligen utan att veta om det. Det var nämligen i den sviten som Bridget Jones tillbringade en romantisk helg med Daniel Cleaver (Hugh Grant).

Det är en plats som är helt betagande och man önskar att man kunde säga som Goldfinger, när Bond undrar om inte klubbchefen kommer att bli förbannad när han får se keruben utan huvud:

”Inga problem. Det är jag som äger klubben.”

Första gången Stoke Poges omnämns är i Domesday Book 1086. Historien är äldre än så och finns redogjord för i en bok som heter Stoke Park med underrubriken: De första tusen åren. Det är alltså en plats med anor. För golfare blev platsen intressant först i början av förra seklet.

Banan heter  Stoke Poges och ritades av amatören Harry Shapland Colt 1908. Den öppnade i juli 1909 då Arnaud Massy, James Braid, JH Taylor och James Sherlock deltog i den match som invigde banan.

De tre första namnen är välbekanta men om du inte känner igen James Sherlock så må du vara ursäktad. Han var klubbens pro och det sades efteråt att han hade en väldig otur när han puttade.

Intresset för matchen var så stort att man fick sätta in extra ”motorbussar” eftersom tågplatserna inte räckte till.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att Stoke Park förvandlades till en ”idrottsanläggning” kan vi alltså tacka journalisten Nick Lane Jackson för. Jackson, allmänt känd som PA, var galen i sport. Han var en av grundarna till Football Association (FA) och Lawn Tennis Association. Han grundade också  fotbollsklubben The Corinthians, ett fotbollslag som bestod av amatörer och som vägrade delta i tävlingssammanhang som saknade ideella förtecken. Hade man deltagit hade man antagligen vunnit FA-cupen flera gånger. Man slog Blackburn med 8–1 det året de vann cupen (1884). Och man slog 1903 års cupvinnare, Queens Park, med 6–0.

1904 utklassade de Manchester United med 11-3. Det är fortfarande Uniteds största förlust genom tiderna.

Corinthians turnerade runt i världen som levande exempel på vad idrott egentligen handlade om: Höga ideal. Jackson formulerade en gång vad han ansåg definierade en stor idrottsman:

”En som inte bara tränat sina muskler och utvecklat sin uthållighet genom utövande av olika sporter, utan som också, som en följd av all träning, lärt sig att kontrollera sin vrede, att vara hänsynsfull mot sina kolleger, att inte tillskansa sig orättfärdiga fördelar eller vanära sitt namn genom fusk, att behålla sitt goda humör även om man är besviken och att aldrig ge upp.”

Den där inställningen hittar vi inte i många sporter idag. Men i golfen lever den fortfarande kvar. Och det  var just de sportmanna­mässiga idealen och den höga moraliska svansföringen i golfen som gjorde att PA Jackson tilltalades så av spelet att han 1908 köpte Stoke Park för att skapa en country club för tennis, cricket och golf.

En gigantisk park, anlagd på 1700-talet, omgav palatset och det var på denna böljande mark som Harry Shapland Colt skulle anlägga sin bana. Den porösa jorden var en blandning av grus och lätt sandjord vilket gav möjligheter att spela året om. Den skulle klara också kraftiga regn konstaterade HS Colt efter en första inspektion.

Han jobbade på den tiden som advokat  men gav sig snart in på en bana där han skulle sätta avtryck långt in i våra dagar.

Det är inte alltid en gammal bana är en bra bana, i bästa fall kan de sägas vara ”intressanta”, ofta tack vare sin långa historia. Men Stoke Park har stått emot tiden. Delvis tack vare att den var lång redan när den byggdes. Men också för att de små runda och snabba greenerna är väl inbunkrade och för att banan är ganska krävande redan från tee. Även på en rak par 4, som det sjätte hålet, kan de omgivande träden och bunkrarna vara väldigt störande.

Det sjunde hålet är kanske det bästa Colt gjort. Det sägs att självaste Alister MacKenzie hämtade inspiration härifrån när han byggde Augustas 12:e.

Greenen är djup och lagd lite på diagonalen medan den sluttar ned mot vatten. Den som missar den här greenen bör ha en bra slagarsenal i bagen för att rädda par.

På många andra banor i den här delen av England kantas fairways av ljung. På Stoke Park är det mogna, fullvuxna träd som inramar och utmanar.

Det 16:e, par 4,  ser väldigt smalt ut från tee men ju längre du slår, desto mer öppnar hålet upp sig. Men om detta har man inte en aning när man slår.

Hålen ligger perfekt utmejslade i landskapet och har gjort naturens egna former och variationer till en slående vacker utmaning.

Ett par år efter att banan öppnat ansågs den av många vara Englands bästa inlandsbana.

Och snart hade klubben fått 900 medlemmar, vilket var taket, och med 200 i kö. Till viss del berodde väl klubbens popularitet på att många av PA Jacksons inflytelserika vänner bidrog till klubbens atmosfär. Klubbens första president var HKH Prins Albert av Schleswig-Holstein, och han spelade ofta där med sina vänner i den engelska kungafamiljen.

Prins Albert var barnbarn till drottning Victoria. Men han tillhörde den  preussiska armén.

Faktum är att Prins Albert spelade banan 1913, strax före första världskrigets utbrott.

Somliga misstänkte att han egentligen var i London på spionuppdrag. När kriget utbröt befann sig prins Albert på kejsarens yacht. Han skulle aldrig mer komma tillbaka till England. Men han slapp i alla fall delta i striderna mot sitt fädernesland.

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om England

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…