Hem Golfresor Skottland En skotsk drömresa: Klassisk links och spöklika nätter i Oldmeldrum

En skotsk drömresa: Klassisk links och spöklika nätter i Oldmeldrum

0
1

Vi checkar in på ett 800 år gammalt riddarslott, spelar en majestätisk parkbana mellan hundraåriga ekar och avrundar med två klassiska linksbanor.

När Meldrum House i mitten­ av 1990-talet köptes av tre lokala affärsmän­ som lät Graeme Webster anlägga en golfbana på marken, då var det den största golfhändelsen i Oldmeldrum sedan George Duncan vann The Open 1920.

Det är ett märkligt hus. Det ser ut som ett förkrympt granitslott eller som ett litet hus som under århundradenas lopp skaffat sig ambitioner, eller rent av hybris, och börjat sträva efter att bli något det inte är. Meldrum House har mycket riktigt genomgått många förändringar genom århundradena, även om originalbygg­naden från 1200-talet står kvar. De första granitstenarna började läggas av baronen av Meldrum, Philip de Fedarg, när han 1236 dubbades till tempelriddare Philip de Fedarg.

Ett hotell med anor från 1300-talet. Givetvis spökar det. (Foto: Meldrum House)

Det är 780 år sedan. Det kan vara den äldsta byggnad jag bott i. Det är ett fantastiskt ställe att ha som utgångspunkt när man besöker Aberdeenshire för att mäta sig med några av Skottlands mest märkliga linksbanor.

Cruden Bay och Murcar Links ligger bara några mil bort. Ingen av bilresorna tar längre än 20 minuter och resan in till Aberdeen, granitstaden, tar en halvtimme. Men dit vill man kanske inte när man hamnat på idylliska Meldrum House i Oldmeldrum, som med sina smala gator fortfarande påminner om den medeltids­stad den faktiskt är.

Stallet har renoverats och gjorts om till hotell. (Foto: Meldrum House)

Hotellet har bara nio rum i huvudbygg­naden, resten finns i den nyrenoverade stallbyggnaden. En skylt i fasaden upplyser­ om att den högtidliga öppningen efter renoveringen hölls av sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds rödbrusige manager.

Den första förmiddagen går jag efter en ”full scottish breakfast” ned till klubb­huset för att bekanta mig med omgiv­ningarna och träna lite inför de stundande prövningarna. Det är en privat klubb som inte gör mycket väsen av sig. Banan är nästan tom. Liksom klubbhuset.

När man spelar golf i Skottland står man alltid med en fot i det förflutna, så även i den nordöstra delen av Skottland. Jag slår mig ned i den lounge som fått sitt namn av byns ende Open-vinnare, bläddrar­ en stund i böcker och inspireras av George Duncans rastlösa spelfilosofi: ”Ska du missa en putt, missa den snabbt.” 

George Duncan.

Jag läser mig till att Duncan inte var en särskilt jämn spelare, det gick lite upp och ned, men när han var på toppen så var han extraordinär. Han var redan på sin tid känd som en snabb spelare och man kan fundera över hur han skulle uppfattas­ idag. Stressad, förmodligen. Duncan skulle spela ett helt hål på den tid som dagens­ spelare lägger på att läsa en puttlinje.

Övningssvingar betraktade han inte bara som onödiga – han ansåg att de i princip var i strid med golfens regler. Den snabbe Duncan vann The Open 1920 på Royal Cinque Ports Golf Club i Kent men fick aldrig det erkännande och rykte han kanske förtjänade som spelare. När han dog 1964 var hans stora seger bortglömd även i hans hemstad. Ingen gata i Oldmeldrum bär hans namn, ingen plakett visar var han föddes, på den lokala puben hänger inga blekta fotografier av stadens son. Det kan tyckas otacksamt eftersom Duncan inte bara var den förste att vinna en tresiffrig summa som förstapris (225 pund!) – han spelade också en av de rundor som länge räknades som en av de 25 bästa i det öppna mästerskapets historia. Hans 69:a på Royal St George’s 1922 var den tredje rundan under 70 dittills i The Opens historia. Walter Hagen vann till slut tävlingen det året, ett slag före Duncan. Duncan hamnade i vattnet på 18:e hålet och landade inspelet kort vänster om green, fem meter från flaggan. Han missade putten som skulle ha betytt sär­spel mot Hagen. Den lilla sänkan framför green heter fortfarande Duncans Hollow, även om somliga kallar den Sandy’s Swale (efter Sandy Lyles miss där 1985).

Meldrum House Country Hotel and Golf Course. (Foto: Meldrum House)

George Duncan spelade i tre Ryder Cup-matcher och var kapten när England 1929 vann en match på Moortown över ett solbränt amerikanskt lag som kanske överraskades lite av att det både snöade och regnade. George Duncan blev senare tränare och en mycket framgångsrik sådan, särskilt uppskattad bland proffs. Han skulle ha trivts på Meldrum House GC:s akademi. Där hittar jag Neil Marr, en av Skottlands landslagstränare och Paul Lawries före detta svingcoach.

Han förfogar över en högteknologisk studio och en träningsanläggning som spelar i högsta divisionen. Särskilt närspelsområdet är sällsynt välplanerat. I två timmar chippar och pitchar jag några hundra bollar fram och tillbaka mellan de tre målgreenerna. Och det skulle visa sig att det var en nyttig­ uppladdning för de golf­rundor som väntade­.

Banan på hotellet anlades i mitten av 1990-talet och under dessa år har banans rykte vuxit. Den är över 7 000 yards lång – 6 400 meter – och har  ett flertal överraskande hål. På det 11:e vaktas green av 18 bunkrar. Banan är utlagd i en gammal park men utan att några stora ingrepp gjorts. Även om den är utmanande så är ”a walk in the park” precis vad man behöver mellan de två fysiskt mer utmanande linksbanor vi spelar under dagarna i Aberdeenshire­.

Från Meldrum House är det 20 minuters resa till Cruden Bay, som ligger ungefär fyra mil ovanför Aberdeen. Det är en mycket speciell bana. Antingen älskar man den – eller så älskar man den reservationslöst. Som så ofta längs den skotska kusten är det ingen som kan säga hur länge golf har spelats vid Cruden Bay.

En del hävdar att det har gjorts sedan 1791 eftersom man har hittat en teebox med inskriptionen ”Cruden Golf Club 1791”. Men banan som den ser ut idag byggdes av 1899 av Thomas Simpson under överinseende av Tom Morris. Ben Sayers spelade på invigningen liksom Andrew Kirkaldy men tävlingen vanns av Harry Vardon. Det året blev också järnvägen klar liksom Cruden Bay Hotel, och de närmaste decennierna var Cruden en tummelplats för celebriteter och societet. Någon beskrev det som ett ”Brighton i norra Skottland”.

Cruden Bay, hål 10. (Foto: David J Whyte)

Cruden kommer från gaeliska Croch Danes vilket betyder ”danska slakten”. På den här platsen stod nämligen ett slag mellan danskar och skottar och eftersom platsen heter som den heter så förstår man ju vilka som vann slaget, skrev historien och döpte platsen.

Cruden Bay Hotel låg 12 timmars tågresa från London. Från stationen till hotellet fanns en spårväg. Men alltför få gjorde resan under 1930-talets depression. 1932 lades järnvägslinjen ned och 1939 stängdes hotellet.

 När andra världskriget var över jämnades det med marken. Det var för eftersatt för att det skulle gå att rädda. Under krigs­åren hade hotellet bebotts av norr­män som ägnade sig åt militär träning, dessutom hade det använts som sjukhus. Hotellets förfall och undergång är ett faktum som är svårt att acceptera. Det var byggt i rosa granit, hade 94 rum och påminde en del om Turnberry där det låg på en höjd och överblickade en fantastisk kustremsa. Det fina folket försvann. Byn återgick till stillsam dvala. Fast inte riktigt. Golfen levde kvar. 

Idag tronar ett nytt klubbhus på höjden ovanför banan. Utsikten är outslitlig. Alldeles nedanför ligger den byggnad som ursprungligen tjänade som proshop. 

Cruden Bay, hål 16. (Foto: David J Whyte)

Inledningen på banan är snäll och ger ingen antydan om hur många fällor som väntar. Det finns de som tycker att Cruden Bay är en aning för ”quirky” som det heter på engelska. Knixig kanske är ett passande­ svenskt ord. Och här finns många fällor­ att gå i. Snirklande bäckar, gömda bunkrar, lömska sänkor och kullar­ som får bollen att studsa i synnerligen olämpliga riktningar…

Men framför allt är de blinda slagen många. Och de kräver sitt huvud. Det finns gott om saker att skylla på men eftersom få av bakslagen drabbar Robbie Stewart, klubbens PGA Director of Golf, så anar man att det ändå inte är banan det är fel på. Robbie har banrekordet på sin hemmabana, Moray, och manövrerar sig runt Cruden Bay på par.

Ibland kallas den för Skottlands Ballybunion på grund av de enorma dynerna som finns på och runt banan. Det åttonde­ hålet ligger vid foten av en sådan. Det är ett kort par 4, 232 yards. Så kort att det provocerar fram misstag som är helt oacceptabla. Efter åttan går man med tunga steg upp­för en backe till banans högsta punkt och det är där man ska plocka fram kameran. Samt en draw. Eller en fade. Eller… whatever.

Man har ingen aning. Du ser bara hori­sonten. Det är fullt möjligt, rentav troligt, att det finns ett golfhål bortom den men det är omöjligt att gissa sig till var.

Cruden Bay med klubbhuset i fonden.  (Foto: David J Whyte)

På väg hem noterar vi passande att det mitt i Oldmeldrum ligger ett destilleri, Glen Garioch. Destilleriets whiskey har sina rötter i 1700-talet (då det faktiskt fanns tre destille­rier i lilla Oldmeldrum) men har nyligen relanserats i nya flaskor, vilket fick till följd att priset på de gamla flaskorna sköt i höjden på Ebay. Men innehållet­ var detsamma.

Efter middagen slår vi oss ned i salongen på Meldrum House och tar just en Glen Garioch till kaffet. Det var precis vad vi behövde. Särskilt efter att ha fått höra hotellchefen berätta om sin första natt på Meldrum House. Han hade befunnit sig i köket, ensam, när dörren plötsligt slagit igen. En isande kyla hade omslutit honom och familjen hade sett mycket förvånad ut när han kom rusande in i salongen, vit i ansiktet.

Vi tog en whiskey till innan vi gick och lade oss.

Murcar Links ligger också på behändigt avstånd från Meldrum House, några mil söder om Cruden Bay och strax norr om Aberdeen. Murcar ligger lite i skuggan av Royal Aberdeen och Cruden Bay men det är inte rättvist. Den som spelar linksgolf för första gången skulle spela Murcar. För sedan blir det bara lättare… Banans skönhet är inte lika slående när man anländer till klubben. Det är först när man spelar banan som den kryper innaför huden på en.

Murcar är lika knixig och blind som Cruden men den är inte lika överseende med dåliga slag. Den kräver mer. Kanske beror det på den tilltagande vinden som får bollarna att fladdra på greenerna. Hur mycket den påverkar märker vi först när vi ska gå de sista nio hålen tillbaka. Men det är inte vinden eller de talrika potbunkrarna som är mest knäckande. Det är Gary Forbes järnspel. Gary är klubbens pro och hans boll borrar sig så distinkt in i vinden att man häpnar.

Murcar Links. (Foto: Tommy Jeppsson)

”I always found the game very easy”, säger Gary som under åtta års tid lämnade Murcar för att spela på den brittiska touren. När han missade kvalet till Europatouren med ett slag gav han upp och återgick­ till att bli pro på Murcar.

”Det tog ett par år att få tävlandet ur blodet”, säger han. Men om Europatourens kvalskola skulle ha spelats på linksbanor hade han aldrig­ mer behövt ge en lektion. Den saken är säker. När Gary sökte jobbet som pro fick han komma på en intervju. Sedan skulle han spela 9 hål med sin blivande boss. Det blev bara tre hål. Då var Gary tre under par. Gary kommer från en genuin golffamilj. Vid ett tillfälle, 1989, hade Gary, hans föräldrar, två bröder och hans syster ett sammanlagt­ familjehandicap om –6.

Och Gary ger en del råd som man aldrig hade kunnat lista ut själv. Som på det 7:e hålet, Serpentine, banans kanske mest kända. Det är 386 meter långt, par 4. Jag har 180 meter kvar och funderar på en järnfemma in. Gary rekommenderar en järnsjua.

”Du behöver höjd, inte längd”, säger han. Och hade det inte varit för den där potbunkern så hade bollen studsat och rullat in. Själv upplever jag banan som på gränsen till ospelbar men Gary tar sig runt på ett resultat strax över banans par. 

Gary, klubbens pro.  (Foto: Tommy Jeppsson)

Banan har fostrat många bra spelare och man talar fortfarande om ”the Murcar Maestro”, Jack Booth. Smeknamnet fick han inte bara tack vare sin eleganta sving utan också för att han alltid var elegant klädd när han gav sig ut på banan. Han besegrade de flesta som kom i hans väg medan han mondänt rökte på en cigarett i ett munstycke. Där andra hade svårt att hacka sig ur ruffen med ett mellanjärn, slog ”the Mighty Booteher” klockrena järntvåor in på green, sägs det. Och man önskar att man hade kunnat vara med den gången 1966 som Joe Little satte banrekordet på 65 slag. Den dagen vi besöker Murcar är 65:or en utopi. Ja, inte för Gary då. Hans slagrepertoar är imponerande, och särskilt underbart är det att se de där inspelen från 80 meter, lågt slagna med ordentligt ”bite”. Själv försöker jag ha George Duncans snabba spel i åtanke när jag går runt på Murcar. Men det är inte lätt att spela snabbt när man inte hittar bollen. •

Murcar Links – som en grinig gammal gubbe, trots att solen skiner.  (Foto: Tommy Jeppsson)

Fakta

Bana: Cruden Bay

Bana: Cruden Bay

Cruden Bay bär inte bara den klassiska linksbanans alla signum med blinda hål, bumpiga fairways och knixiga inspel – den är dessutom en av de vackrare banorna i landet. I skönhet kan den mycket väl mäta sig med Turnberry och Royal Dornoch.  Banan bär Tom Morris och Archie Simpsons signatur. 1925 byggdes den om till sin nuvarande layout av Thomas Simpson.

Bana: Murcar Links

Bana: Murcar Links

 Här känns det som att man spelar golf inuti ett flipperspel. Räkna inte med high score. Frispel, däremot, kommer du säkert att få. Varje nytt hål känns som ett äventyr. Läs mer på murcarlinks.com.

Bana: Meldrum Knights Course

Bana: Meldrum Knights Course

 Banan ligger granne med hotellet­, Meldrum House. Den byggdes i mitten av 1990-talet och har rönt mycket uppskattning. Det finns vattenhinder på tio av hålen, på andra måste du undvika att hamna i mask bakom fullvuxna träd och det finns en hel del strategiskt placerade bunkrar. 18 av dem finns kort om green på det 11:e hålet.

Hotell: Meldrum House

Hotell: Meldrum House

 Meldrum House ligger bra till om man ska spela Cruden Bay och Murcar Links. Att hotellet har en egen parkbana är en värdefull bonus för linksgolf i hård vind flera dagar i rad kan tära på kraft och tålamod. Hotellet är en perfekt blandning av tradition och samtid. Läs mer: meldrumhouse.co.uk

Galleri: Meldrum House

Detta bildspel kräver JavaScript.


Gör som 1 102 andra njutningslystna golfare: Prenumerera på våra nyheter!
Du får ett mejl med tips, reportage och artiklar om det goda golflivet var 14:e dag – direkt i inboxen.
Golf deLuxe.se är en guide för dig som gillar att kombinera golf och det goda livet: Härliga golfbanor, mysiga hotell, spännande städer, god mat och dessutom – en och annan golfhistoria.
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Skottland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…