Hem Golfresor Skottland Cruden Bay – bara för skojs skull

Cruden Bay – bara för skojs skull

0
0
Cruden Bay, hål 9. (Foto: David J Whyte, Cruden Bay)

Golf är sällan så roligt som på Cruden Bay i nordöstra Skottland. Fyra mil ovanför Aberdeen ligger en bana som väcker lust och fantasi.

Att spela en runda golf på Cruden Bay kan innebära ett uppvaknande som påminner en aning om en religiös väckelse, eller en politisk insikt. En aha!-upplevelse. Man tänker, ”va, är det så här det ska vara?”

Cruden Bay brukar rankas som en av de bättre banorna i Skottland och visst, det kanske den är. Men vad de som rankar egentligen menar är nog att den är en av de roligaste. Cruden Bay är för en golfare vad Gröna Lund är för en tolvåring. (Utan köer, ska tilläggas.) Man kan tala om upplevelsen i månader efteråt.

Om vi utgår från dagens ganska inskränkta strategiska kravspecifikation för bra golfhål så skulle inte Cruden Bay kvala in någonstans. Här finns några hål som är helt vansinniga. Resten är galna.

Cruden Bay, hål 5. (Foto: David J Whyte, Cruden Bay)

Men få banor är roligare.

Cruden Bay är utlagd i ett landskap som påminner ganska mycket om en obäddad säng hos en person som lider av orolig nattsömn.

Banan ligger i en liten stad strax norr om Aberdeenshire på Skottlands nordöstra kust. Ordet Cruden kommer ursprungligen från två ord: Croch Dain. Vilket på gaeliska betyder ungefär ”slakta danskar”. Och det var faktiskt vad som skedde här 1012. Skandinaver har figurerat flitigt i den här platsens historia. Under en tidsepok hade det här området samme danske kung som delar av Danmark, Norge och Sverige. Så det var kanske välfunnet att den norske piloten Tryggve Gran valde att starta just i Cruden Bay när han 30 juli 1914 flög ett Blériot XI-2  i vad som blev den första soloflygningen över Nordsjön.

På den plats där danska soldater slaktades för 1 000 år sedan, pågår idag en betydligt fredligare kamp.

Cruden Bay, hål 6, med klubbhuset på höjden i bakgrunden. (Foto: David J Whyte, Cruden Bay)

Banan lades ut 1899 av Tom Simpson, under överinseende av Old Tom Morris, och de skulle säkert kunna haft en intressant diskussion om strategi med Pete Dye. Eller Robert Trent Jones.

Ingen skulle göra en sådan bana idag. Här finns till exempel ett blint par 3-hål som kräver en draw runt ett berg. Upphöjda greener har vi alla stött på men på Cruden Bay finns en nedsänkt.

Ingen vet när man började spela golf här. Somliga säger 1791. På goda grunder får man anta eftersom man har hittat en teebox med inskriptionen ”Cruden Golf Club 1791”. Ben Sayers spelade på invigningen av dagens bana liksom Andrew Kirkaldy men tävlingen vanns av Harry Vardon. Det året blev järnvägen klar liksom Cruden Bay Hotel. Det som följde var några omtumlande år då Cruden förvandlades till ”ett Brighton i norra Skottland”.

Dessa gyllene år fick en melankolisk ände i 1930-talets depression. 1939 stängdes hotellet och efter andra världskriget jämnades det med marken. Det gick inte att rädda. Hotellets förfall och undergång är svåra att acceptera. Det var byggt i rosa granit, hade 94 rum och överblickade ett fantastiskt kustlandskap. 

Cruden Bay, hål 14, med sin nedsänkta green. (Foto: David J Whyte, Cruden Bay)

Det fina folket försvann – deras lojalitet är ofta flyktig – men golfen levde kvar. Idag tronar ett nytt klubbhus på höjden ovanför banan. Utsikten är fortfarande inte utsliten. 

Inledningen på banan är snäll och ger ingen antydan om hur många fällor som väntar. Banan beskrivs som ”quirky”, knixig. Fällorna och de blinda slagen är många. Bunkrar och bäckar göms mellan kullar och sänkor. Allt omgivet av enorma dyner. Vad som helst kan hända. Det finns gott om saker att skylla sina misslyckanden på, men eftersom få av bakslagen drabbar Robbie Stewart, klubbens PGA Director of Golf, så anar man att det ändå inte är banan det är fel på. Robbie manövrerar sig runt Cruden Bay på par.

Ibland kallas Cruden Bay för Skottlands Ballybunion på grund av de enorma dynerna som finns på och runt banan. Det åttonde- hålet ligger vid foten av en sådan. Det är ett kort par 4, 232 yards. Så kort att det provocerar fram misstag som är helt oacceptabla. Efter åttan går man med tunga steg upp-för en backe till banans högsta punkt och det är där man ska plocka fram en draw. Eller en fade. Eller… Nej, man har ingen aning. Det är fullt möjligt, rentav troligt, att det finns ett golfhål bortom den men det är omöjligt att gissa sig till var.

Men efter en runda på Cruden Bay är det inga problem att svara på frågan: Varför spelar vi golf?

För att det är så vansinnigt roligt. •

Cruden Bay, hål 16. (Foto: David J Whyte, Cruden Bay)

FAKTA: Cruden Bay

FAKTA: Cruden Bay

Antal hål: 18, par 70

Längd: 5 748 meter (vit), 5 349 meter (gul)

Banarkitekt: Ursprungligen lades layouten ut av Old Tom Morris och Archie Simpson. En  redesign genomfördes 1926 av Tom Simpson och Herbert Fowler.

Öppnade: 1899

Greenfee: 80 pund (cirka 900 kronor)

Övrigt: Spela även St Olf, en 9-hålsbana som öppnade 1926.

 

 

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Skottland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…