Hem Golfresor Spanien Barcelonas bästa: Spela här om du ska till Camp Nou i höst!

Barcelonas bästa: Spela här om du ska till Camp Nou i höst!

0
0

Åtta miljoner turister kommer varje år till Barcelona. De flesta gör det inte för att golfa. Det är storstadsnöjen, sport och historia som lockar. I den katalanska huvudstaden, där en rik historia förenas med modern nutid, finns det senaste inom arkitektur, mode och design, och närheten till havet gör Barcelona speciell som stad.

Men ta med bagen när du åker hit.

När du tröttnat på shopping, museer, Gaudi och Las Rambla finns en del golfbanor att utforska.

Barcelonas mildare somrar lämpar sig bättre för golf än de hetare temperaturerna på Solkusten. Dessutom regnar det oftare – men inte ofta – i Barcelona vilket gör att banorna mår bättre. Och det går att spela året om.


1. Real Club de Golf El Prat

Real Club de Golf El Prat, är stadens äldsta klubb men banan byggdes av Greg Norman 2002.
Real Club de Golf El Prat, är stadens äldsta klubb men banan byggdes av Greg Norman 2002.

Klubben har rötter som går tillbaka till 1912 men klubbens 45 hål är byggda så sent som 2002.Med spanska mått är Real Club de Golf El Prat en av landets äldsta och med detta följer förstås en del prestige.

Den hette Barcelona Golf Club vid dess grundande men blev senare känd som Golf Club de Pedralbes. När kung Alfonso XIII avlade ett besök på banan adderade man “Real” till namnet.

Detta var den första golfklubben i Barcelona och även om golf inte var en stor sport i Spanien så blev den populär. I mitten av 1950-talet byggde man en längre bana av mer internationell klass mellan El Prat del Llobregat och havet.

Där spelades Open of Spain i 1956 med Jimmy Demaret, Bob Toski och Peter Alliss i startfältet.

1968 fick banan nio nya hål och 1988 ytterligare nio, designade av David Thomas. were built, leaving the Club with 36 holes and possibilities of 4 courses of 18 holes, which were maintained until 2002.

Real Club de Golf El Prat: Ett utmanande inspel.
Real Club de Golf El Prat: Ett utmanande inspel.

1997 bestämdes att Barcelonas flygplats skulle byggas ut och då fann klubben att det var bäst att lämna sin bana. Igen.  2002 började man bygga en ny på 210 hektar, 26 kilometer från Barcelon, mellan Terrassa and Sabadell. Som designer anlitades Greg Norman. På den nuvarande anläggningen finns 45 hål som kan kombineras till sju olika 18-hålsbanor.Men oftast spelas de som North och South.

Den officiella öppningen skedde i juni 2004 med en match mellan  premiere was set in June Greg Norman och Sergio García.

Klubben har varit värd för Spanish Open tio gånger varav tre spelats på den nya anläggningen.

Den mest minnesvärda stunden kom kanske när Thomas Aiken, sydafrikanen, dedikerade sin seger till den nyligen bortgångne Severiano Ballesteros, som vann tävlingen 20 år tidigare.

Klubben har familjeprägel. Här finns restauranger, dagis, paddle tennis, pool, cyklar, gym och en golfskola för barn.

Real Club de Golf El Prat: Greg Normans design innehåller en hel del bunkrar.
Real Club de Golf El Prat: Greg Normans design innehåller en hel del bunkrar.

Dessvärre är klubben ganska exklusiv. Vill du spela får du planera noggrant. Du behöver en rekommendation från din golfklubb. Så det är inte bara att stövla in och boka tid.

Fakta: Real Club de Golf El Prat

Fakta: Real Club de Golf El Prat

Adress: Plans de Bonvilar, 17 Terrassa, Barcelona Telefon: +34 937 281 000. North Course (18 holes), par 72, 5 933 meter. South Course (18 hål), par 72, 6 020 meter. Plus en 9-håls bana som är öppen för allmänheten. Faciliteter: Golf Shop, driving range, bar, restaurant, kaffebar, golfbilar. Hotell: Hilton La Mola (ligger på området)


2. Club de Golf Barcelona

Club de Golf Barcelona.
Club de Golf Barcelona.

Banan byggdes 1990 av Jose Maria Olazabal och han fick nog gräva på djupet av sina kunskaper om golfbanors konstruktion för att få den spelbar. Banan är byggd i ett kuperat landskap. Därtill smal.

Club de Golf Barcelona är smal på sina håll. Den tvärställda greenen ger inte mycket yta att landa på om du är för feg från tee.
Club de Golf Barcelona är smal på sina håll. Den tvärställda greenen ger inte mycket yta att landa på om du är för feg från tee.

En brant ravin löper genom layouten.Många hål kantas av out of Bounds, branta sluttningar och tät vegetation. Så ta med dina rakaste slag och ett par dussin bollar, för säkerhets skull. Låt oss konstatera att den här banan är tekniskt krävande.

Spelmässigt har du alltså en utmaning framför dig men vyerna är ofta intagande. Avslutningen, från hål 15 är riktigt bra.

Klubben gick tidigare under namnet Masia Bach.

Fakta: Club de Golf Barcelona

Fakta: Club de Golf Barcelona

Adress: Carretera de Martorell a Capellades, km 19,5, 08635 Sant Esteve de Sesrovires, Barcelona. Telefon: +34 937 72 88 00 E-post: ecepcio@golfdebarcelona.com.


3. Club De Golf Vallromanes

Club De Golf Vallromanes
Club De Golf Vallromanes

Club De Golf Vallromanes är byggd av ingen mindre än Fred Hawtree, den brittiske av golfbanearkitekten som levde mellan 1916 och 2000. I Sverige känner vi igen efternamnet sedan hans son gett oss banor som Vallda och Elisefarm. Även hans far, FG Hawtree, ritade banor med JH Taylor.

Det pampiga klubbhuset på Club De Golf Vallromanes.
Det pampiga klubbhuset på Club De Golf Vallromanes.

Mellan 1945 och 1980 designade Fred Hawtree 80 banor på fyra kontinenter byggde om 400 andra. Club De Golf Vallromanes öppnade 1972

Club de Golf Vallromanes ligger bara 25 kilometer utanför Barcelonas citykärna i ett område som är känt för sina viner,  “D.O Alella”. Liksom vinerna är det en bra bana, en av Katalonies bästa.

Klubbhuset förtjänar att nämnas. Det är inrymt i en herrgårdsliknande byggnad som uppfördes 1713.

Fakta: Club De Golf Vallromanes

Fakta: Club De Golf Vallromanes

Adress: Passeig de la Torre Tavernera s/n, E-08188 Vallromanes, Barcelona. Telefon+34 935 72 90 64, E-post: info@golfvallromanes.com Webgolfvallromanes.com Golfbana: Par 72, 5857 meter. Design: F.W. Hawtree.


 

  • Easton lanserar två nya resmål på spanska Solkusten

    Easton Golf lanserar två nya resmål på den spanska solkusten med start våren 2015. Dels ve…
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
  • Spanien: En golfbana vid en blå lagun

    Gregory Peters besök på Galua Hotel i La Manga, Murcia, i början av 1960-talet var efterlä…
  • Easton lanserar två nya resmål på spanska Solkusten

    Easton Golf lanserar två nya resmål på den spanska solkusten med start våren 2015. Dels ve…
Läs mer artiklar om Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…