Hem Mat&Dryck Champagne Ayala Blanc de Blancs 2008: Champagne på hundra procent Chardonnay

Ayala Blanc de Blancs 2008: Champagne på hundra procent Chardonnay

0
0

Från den främsta Pinot Noir-byn, Aÿ, lanseras nu en champagne gjord på på 100 procent Chardonnay.

Ayala Blanc de Blancs 2008 är en liten produktion från det exceptionella året 2008. Just denna champagne produceras endast de år som verkligen kan spegla en fantastisk chardonnay från Grand Cru-lägen i Côte des Blancs. Det tillfälliga släppet på Systembolaget den 8 september är de sista flaskorna av årgången.

2008 är en toppårgång i Champagne – en årgång som dessutom blivit tillgänglig relativt snabbt. Så även för Ayala Blanc de Blancs 2008 som redan är på topp men som också sannolikt kommer att stanna där i ett par år framåt.

Det här är en champagne i klassisk mineraldriven Blanc de Blanc-stil. Det här är ett vin med mycket terroir, här finns tydliga toner av ostronskal och hav. Smaken är fyllig och djup med toner av vit frukt, citrus och mineralitet. Avsluetet är elegant och mycket långt med en aromatisk koncentration. Som i alla Ayalas viner använder man mycket låg dosage, 6 g/l.

Vinmakare på Ayala är Caroline Latrive, en av de tongivande i den nya generationen i Champagne. Hon har fått stor medial uppmärksamhet för sina exakta och rena viner. Just denna champagne består av 100 procent Chardonnay från Grand Cru-lägen, 60 procent från Chouilly och 40 procent Le Mesnil, vinifikationen sker på rostfria temperaturkontrollerade tankar och efter buteljering har vinet fått vila 6 år på sin jästfällning.

Det kan tyckas paradoxalt att ha en Chardonnaydominerad husstil när adressen är Aÿ, den absolut främsta Pinot Noir-byn. Men, Ayala har alltid haft det och man har ytterligare accentuerat detta efter uppköpet från Bollingergruppen för drygt tio år sedan. Ayala och Bollinger ligger bara några hundra meter från varandra, givetvis utbyter man erfarenheter och kompetens, men man är två helt separata företag med helt olika stil, de höga kvalitetskraven har man dock gemensamt.

De 600 flaskor som lanseras nu i september är de sista av årgången, 2010 står på tur – kanske dyker den upp på hyllorna redan nästa år.

Ayala Blanc de Blancs 2008

Producent: Ayala

Land: Frankrike

Druva: Chardonnay

Pris: 549 kr

Sortiment: Tillfälligt sortiment, 600 flaskor

Lanseringsdag: 8 september

Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Champagne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…