Hem Svenska golfpaket Åtvidaberg: Ett hotell med anor vid en klassisk bana

Åtvidaberg: Ett hotell med anor vid en klassisk bana

0
0

Det berättas att under en golftävling för militärer på Åtvidabergs GK så hookade en deltagare  på 18:e tee så illa att bollen landade bland trädgårdsmöblerna utanför entrén till Trädgårdshotellet.

Det är en ovanligt kraftig hook, det. Men ändå inte i paritet med den slice han åstadkom med sitt tredje slag: Den bollen korsade elvans fairway och landade så småningom i Bysjön vars strandlinje löper längs det hål som blivit Åtvidabergs signum – Långa sjö.

Det är sådant man kanske inte ska fundera över när man tar sin stans på 18:e tee. Eller när man avrundar middagen med en kopp kaffe på terrassen. Hör man ”fore!” är det lämpligt att under skyndsamma former gömma sig under trädgårdsmöblerna.

Långa sjö.

Den här kvällen är det inget som stör lugnet. Vi sitter under en präktig lönn och låter sommarkvällen sakta sippra bort, lika stilla som solen sjunker. Mätta efter en middag som var en av sommarens bättre. En snedställd sol bäddar in Adelsnäs, på andra sidan sjön, i ett varmgult ljus.

Det var där byggnaden bakom våra ryggar – den som idag går under namnet Trädgårdshotellet – en gång i tiden tronade.

Den byggdes 1901 men var då inte ett hotell utan ett herresäte. Man släpade huset över sjön en vinter när isen låg tjock och när man placerat det på fast mark igen inhyste det en trädgårdsskola. Därav namnet på hotellet. Den mur som idag löper längs med 18:e hålet har sitt ursprung i byggnadens förflutna. Här odlades spaljepäron.

När vi checkar in får vi frågan om vi vill bo i nya moderna rum eller i gamla charmiga. Vi väljer gamla charmiga. Mest för att det passar så bra ihop med miljön i övrigt. Här handlar det alltså om tycke och smak, och vad man för stunden föredrar. Båda alternativen är bra men de moderna möjligen lite mer bekväma?

Hotell blev det först 1962, i regi av Anna Sparre. Den förste krögaren stannade bara i ett år (och redan det var ett år för mycket, står det i historieboken…).  Margareta och Björn Karlsson drev hotellet fram till 1972 då den blivande legenden Lars ”Pluto” Johannison tog över. Det är arvet efter honom som Birgitta och Urban idag förvaltar. Det var under ”Plutos” år Trädgårdshotellet blev en institution i  golf-Sverige.

Det var också ”Pluto” som lade grunden till den vinkällare som fortfarande imponerar på gästerna.  ”Pluto” var en pionjär när det gällde  kombinationen gastronomi och golf, och han var tillsammans med Karl Häggblom och Svante Fischerström en av upphovsmännen till boken Golf & Mat, som blandade just detta på ett härligt sätt. Man kan nog säga att Plutos Trädgårdshotell var ett av de ställen som banade väg för den livsstilsgolf som blivit så vanlig idag, där man unnar sig några dagars avkoppling i glada vänners­ lag.

Det är fortfarande ett av landets bästa destinationer för den som vill kombinera mat och golf.

Åtvidaberg är en i många avseenden väldigt trevlig bana. Femman är ett omdiskuterat hål men vi tycker att det ger banan krydda på samma sätt som Prestwicks 17:e.

Men även om Trädgårdshotellet genom sitt läge kommit att förknippas med golf så har det också varit hemvist för många jägare, särskilt om höstarna. Anders Borg och Olof Stenhammar har bott på hotellet när de deltagit i baroniets jakter.

”Pluto” var en ganska bestämd man. Middagen serverades 19.30.  Man åt det ”Pluto” serverade.  Invändningar mot tidpunkt eller meny, i den mån sådana fanns, avvisades.

På just den punkten ger nuvarande ägarna ett mjukare intryck. Birgitta och Urban kan tänka sig att servera middagen en aning senare om golfgästerna haft en sen starttid. Men menyn består fortfarande av fyra rätter. Förrätten vi serveras består av najlax och till huvudrätt serveras kalvfilé. Köket bygger så långt det är möjligt på lokala östgötska råvaror. Hjortar strövar halvtama i området, liksom en del vildsvin. Hotellets soppor är omtalade liksom de kräftor som fiskas nere i sjön. Kräftfiske går för övrigt utmärkt att kombinera med golf, för dem som så önskar.

Vinkällaren är värd ett besök.

”Hur många arbetar i köket”, frågar vi. ”Jag”, svarar Urban. Märkligt att en person kan driva ett kök och hålla så hög klass. Vinerna som rekommenderades var utmärkta förslag. Vi var fyra som åt och alla var ense om att det här var sommarens bästa middag.

Det är en storslagen måltid och ingen går hungrig från bordet. Till maten serveras en utvald vinmeny. Om man är stadd vid kassa kan man förstås ta en vända i vinkällaren.

Det var ”Pluto” som byggde upp den vinkällare som det fortfarande­ talas om. Idag finns bortåt 700 flaskor där rariteten kan sägas vara en Chateaux Margaux -55, för 15 500 kronor. Flaskorna på bilden, Chateaux Mouton Rotschild -95 kostar 5 500 kronor.  De flesta nöjer sig med ett besök i vinkällaren – det är sällsynt att någon faktiskt beställer in en flaska. Men även om 15 500 kronor låter mycket är det faktiskt billigt om man jämför med vad andra kräver för samma vin.

Vi nöjer oss med den zinfandel som serveras. Den är utmärkt.

Golf de Luxe testar: Trädgårshotellet / Åtvidabergs GK
Bana 76%
Boende 71%
Restaurang 82%
Slutsats
En behaglig plats på jorden. Att golfbana och hotell ligger så kompakt gör upplevelsen väldigt bekväm. Det är bara en duffad rull­chipp från Trädgårdshotellets entré till första tee. Banan ligger underbart liksom Trädgårdshotellet. Servicen är av pensionatsmodell. Det här är inget lyxhotell där piccolos står på rad för att bära väskor mot dricks. Att bo på Trädgårds­hotellet är mer som att komma hem till Birgitta och Urban Däljemar. De vårdar Trädgårdshotellets traditioner av gästfrihet med omsorg, och i och med att hotellet är litet blir gästrelationerna personliga men inte påträngande.
74 %
Härlig sjöutsikt!
Läsarbetyg 0 Bli först!
Fler relaterade artiklar
Fler artiklar av Tommy Jeppsson
Läs mer artiklar om Svenska golfpaket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Läs också

Här finns världens bästa öppningshål – du måste slå över Atlanten

Vilket som är världens bästa golfhål kan man diskutera i timmar. Vilket som är världens bä…